eur:
395.6
usd:
371.85
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

GKI: a választások után a kijózanodás következik

Az új kormány megalakulása után költségvetési reformok és kiigazítások várhatók - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. előrejelzéséből. Karsai Gábor az intézet vezérigazgató-helyettese szerint már 2006-ban is szükség lehet intézkedésekre: ilyen lehet például az alsó áfa-kulcsok 20 százalékosra emelése, vagy például a gázár-szabályozás átalakítása.

A GKI Gazdaságkutató idén a gazdasági növekedés gyorsulására számít, a 2005-ös 4,1 százalékos GDP-bővülés után 2006-ra 4,7 százalékos GDP növekedést várnak. Ezt mindenekelőtt az európai gazdasági növekedés alapozza meg - mondta az InfoRádiónak az intézet vezérigazgató-helyettese.

Karsai Gábor szerint a választások után egyfajta kijózanodásra lehet számítani, hiszen ha az új kormány az ígéretek betartására helyezi a hangsúlyt, és ezt nem korrigálja valamilyen más lépéssel, az meglehetősen negatív hatást válthat ki a pénzpiacokon.

A GKI vezérigazgató-helyettese úgy véli: az új kormány alapvetően az államháztartási hiány csökkentését, az euró bevezetéséhez szükséges lépések megtételét fogja a középpontba állítani.

Lesz, amin már az idén is változtatni kell

Az államigazgatásban már az új kormány megalakulásakor mód lesz érdemi változtatásokra, de más területeken is szükség lesz már a 2006-os költségvetési folyamatokat érintő lépésekre. Karsai Gábor szerint könnyen elképzelhető az alsó áfa-kulcsok megemelése, és egy egységes 20 százalékos áfa-kulcs kialakítása, de hozzá lehet nyúlni az állami támogatásokhoz is.

A gázárnál, ami jelenleg fele az európai uniós átlagnak, aligha kerülhető el az emelés - mondta a GKI vezérigazgató-helyettese, hozzátéve, hogy nyilvánvalóan a kompenzációs rendszert is át kell alakítani úgy, hogy a rászorultakat jobban támogassák, míg elvonják a támogatást azoktól, akiknél az nem indokolt.

Karsai Gábor szerint az egészségügyben, az oktatásban és az önkormányzati területeken inkább 2007-2008-ban lehet majd érdemi reformokat bevezetni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×