Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Állami bankok összevonását tervezi a kormány?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány több állami bank összevonását tervezi, hogy a jövőben minden, a vállalkozásokat érintő hitel ügyintézése \"egyablakos\" legyen - értesült a Független Hírügynökség. A GKM tagadja, hogy lenne ilyen terv.

A kabinet tervei szerint a jövőben a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), a Hitelgarancia Zrt., a Magyar Exporthitel Biztosító (MEHIB) és a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) kerülne közös vezetés alá.

Az intézkedéssel többek között csökkenne a banki vezetők száma, és közös lenne az információs rendszer. Ennek révén jelentősen gyorsulhatna az ügyintézés is.

Az átalakítás elsősorban a kis- és középvállalkozások számára adható hiteleket érintené, amelyek ügyintézése a jövőben gyorsabb és egyszerűbb lenne.

A változtatás részleteit napokon belül kidolgozza a kabinet, az erről szóló törvényjavaslatot pedig még a tavaszi ülésszak alatt elfogadtatná a kormány.

Az Eximbank és a Mehib elnöke a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy a kisvállalkozások támogatásában nem hozna lényeges változást az összevonás.

Csillag István közölte: kutatóként identifikációs problémát lát a tervek készítőinél.

A bankvezető egyelőre korainak nevezte azt a kérdést, hogy részt venne-e egy összevont állami hitelintézet vezetésében.

Ábrahám Gergely, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szóvivője az InfoRádiónak azt mondta, hogy fontos a kis- és közepes vállalkozások támogatása, hitelhez juttatása, de nem tervezi a kormány az állami bankok összevonását.

Erdei Tamás, a Bankszövetség elnöke az InfoRádiónak azt mondta, hogy még nem hallott a tervről.