eur:
395.27
usd:
366.62
bux:
65108.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Pénz a párnában

Alacsony a magyar háztartások megtakarítási kultúrája - derül ki az Öngondoskodás Alapítvány felméréséből. A háztartások 35 százalékának egyáltalán nincs megtakarítása, és mindössze 3 százalékáról mondható el, hogy fél évre elegendő tartalékkal rendelkezik.

Marián Béla, a felmérésben szintén közreműködő Marketing Centrum kutatási igazgatója az InfoRádióban elmondta: még mindig fejletlen a megtakarítási kultúra Magyarországon.

A megkérdezettek 41 százaléka úgy érzi nem elég tájékozott ahhoz, hogy befektetési döntéseket hozzon.

Jellemzőek az előítéletek is, mint például, hogy a befektetések csak a gazdagoknak való. A nők valamivel konzervatívabbak a pénzügyekben a férfiaknál.

Az emberek ötöde nincs tisztában az infláció fogalmával, így nem lehet racionális pénzpiaci döntéseket hozni. Az inflációs várakozásokra egyébként erősebbre hat a pártállás, mint az iskolai végzettség – tette hozzá Márián Béla.

Gecser Ottó, az Öngondoskodás Alapítvány kuratóriumi tagja szerint a megtakarítási kultúra alacsony színvonalát mutatja, hogy a háztartások 23 százaléka csak egyfajta megtakarítással rendelkezik, ami tipikusan készpénz vagy folyószámlapénz, és mindössze 27 százaléka rendelkezik legalább három elemből álló portfólióval.

A gazdasági helyzet megítéléséről Márián Béla elmondta: a magyarok leginkább az ország gazdasági helyzetével elégedetlenek, ezután az általános életszínvonal következik, míg saját pénzügyi helyzetüket már valamivel jobbnak ítélik.

A vélekedésre a legnagyobb mértékben a pártszimpátia van hatással.

Temmel András, a felmérésben szintén közreműködő Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetségének főtitkára az InfoRádióban azt mondta: a magyarok nagy része rövid távú befektetésben gondolkozik, a biztonság mellett a könnyű hozzáférhetőség a legfontosabb szempont.

A megtakarítással rendelkezők közül nagyon kevesen veszik igénybe befektetési tanácsadók segítségét - tette hozzá Temmel András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×