Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pénz a párnában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Alacsony a magyar háztartások megtakarítási kultúrája - derül ki az Öngondoskodás Alapítvány felméréséből. A háztartások 35 százalékának egyáltalán nincs megtakarítása, és mindössze 3 százalékáról mondható el, hogy fél évre elegendő tartalékkal rendelkezik.

Marián Béla, a felmérésben szintén közreműködő Marketing Centrum kutatási igazgatója az InfoRádióban elmondta: még mindig fejletlen a megtakarítási kultúra Magyarországon.

A megkérdezettek 41 százaléka úgy érzi nem elég tájékozott ahhoz, hogy befektetési döntéseket hozzon.

Jellemzőek az előítéletek is, mint például, hogy a befektetések csak a gazdagoknak való. A nők valamivel konzervatívabbak a pénzügyekben a férfiaknál.

Az emberek ötöde nincs tisztában az infláció fogalmával, így nem lehet racionális pénzpiaci döntéseket hozni. Az inflációs várakozásokra egyébként erősebbre hat a pártállás, mint az iskolai végzettség – tette hozzá Márián Béla.

Gecser Ottó, az Öngondoskodás Alapítvány kuratóriumi tagja szerint a megtakarítási kultúra alacsony színvonalát mutatja, hogy a háztartások 23 százaléka csak egyfajta megtakarítással rendelkezik, ami tipikusan készpénz vagy folyószámlapénz, és mindössze 27 százaléka rendelkezik legalább három elemből álló portfólióval.

A gazdasági helyzet megítéléséről Márián Béla elmondta: a magyarok leginkább az ország gazdasági helyzetével elégedetlenek, ezután az általános életszínvonal következik, míg saját pénzügyi helyzetüket már valamivel jobbnak ítélik.

A vélekedésre a legnagyobb mértékben a pártszimpátia van hatással.

Temmel András, a felmérésben szintén közreműködő Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetségének főtitkára az InfoRádióban azt mondta: a magyarok nagy része rövid távú befektetésben gondolkozik, a biztonság mellett a könnyű hozzáférhetőség a legfontosabb szempont.

A megtakarítással rendelkezők közül nagyon kevesen veszik igénybe befektetési tanácsadók segítségét - tette hozzá Temmel András.