eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Enyhült az uniós intő?

Az Európai Unió pénzügyminiszeterei a két héttel ezelőtti bizottsági jelentésnél pozitívabb értékelést fogadtak el kedden a magyar konvergenciaprogramról, mondta Brüsszelben Veres János pénzügyminiszter.

Batiz András kormányszóvivő szerint Magyarország nem intőt, hanem biztatást kapott Brüsszelben.

A pénzügyminiszter az InfoRádióban elmondta: a jóváhagyott változatban az szerepel, hogy a bizottság tavaly őszi előrejelzése szerint a módosított 2005-ös magyar hiánycél elérhető, és ezt alátámasztják a legfrissebb pénzforgalmi adatok is.

Újdonság a Veres János szerint az is, hogy az állásfoglalás szerint a konvergenciaprogramban megjelölt célok összhangban vannak az iránymutatásokkal, az a megfogalmazás pedig, hogy magasabb hiány kialakulása lehetséges, most már úgy szerepel, hogy ez a lehetőség akkor áll fenn, ha a programot nem támasztják alá megfelelő intézkedésekkel.

A miniszteri ülésen vita nélkül hagyták jóvá a szöveget.

Domokos László, a költségvetési és pénzügyi bizottság fideszes alelnöke szerint a döntés azt jelenti, hogy a magyar kormány újabb intőt kapott az uniótól az euró bevezetését szolgáló program miatt, mert az kidolgozatlan és megalapozatlan.

Az Európai Unió mára teljesen lemondott arról, hogy ezzel a kormánnyal érdemben együtt lehet dolgozni, ezért kivárnak a választások utánig - tette hozzá a fideszes politikus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×