Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A lakossági gázellátást nem korlátozza a MOL Rt.

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A MOL Rt. több mint 30 nagyfogyasztót kért fel arra, hogy az Oroszországból érkező gázmennyiség csökkenése miatt olajtüzelésre álljon át. Az időjárási előrejelzésekből egyelőre úgy tűnik: a lakossági ellátást nem kell korlátozni.

Az olajtársaság kommunikációs vezetője az InfoRádióban elmondta, hogy Magyarország napi gázfogyasztása 70 millió köbméter. A 34 nagyfogyasztó korlátozásától 1-2 millió köbméter megtakarítást várnak.

A föld alatti gáztárolókból 47,5 millió köbméter gáz nyerhető ki. Ebből és az import gázból a magyar fogyasztás kiszolgálható – mondta Kántor Sándor.

A gázfelhasználást azért korlátozták, mert a Gazprom, az oroszországi nagy hidegre való tekintettel, 20-25 százalékkal csökkentette a Magyarországra érkező gáz mennyiségét.
Magyarország felhasznált gáz felét külföldről szerzi be.

Kóka János szerdán elmondta: Magyarország energiabiztonsága érdekében találkozót kezdeményezett a Gazprom vezetőjével és az orosz energiaügyi miniszterrel, január 27-ére pedig összehívta a Horvátországgal és Szlovéniával kibővített V4 országok energiaügyi minisztereit egy közös álláspont kialakítására.

Kóka János az Egyesült Államok energiaügyi miniszterével is tárgyalt telefonon. A gazdasági miniszter közös kutatás-fejlésztési alap felállítását szorgalmazta.

A miniszter az InfoRádióban elmondta: nemzetközi összefogást sürgetett a biztonságos ellátás megteremtéséért.

Januárban – az orosz-ukrán gázvita miatt - már elrendelte a nagyfogyasztók gázellátásának korlátozását a MOL Rt.

Nem számít rendkívüli eseménynek, hogy Oroszország hozzányúlt a gázkészleteihez az országban tomboló hideghullám miatt - mondta el az Inforádiónak a GKi Energiakutató ügyvezetője.

Hegedűs Miklós szerint a Magyarországra érkező gáz mennyiségét ez a hír nem fogja érinteni.

Hozzátette: minden országban komoly számítások előzik meg a tartalékkapacitások kiépítését, hiszen ezek jelentősen drágítják a szolgáltatást.