eur:
392.53
usd:
366.02
bux:
66729.37
2024. április 25. csütörtök Márk

Késik a szlovák repülőtérvásárlás kihirdetése

A korábban bejelentetthez képest legalább egy héttel elhalasztják Szlovákiában a két állami tulajdonban lévő repülőtér privatizációjára kiírt pályázat győztesének kihirdetését - jelentették be kedden. Így a kihirdetés legkorábbi dátuma január 25. lehet.

A kormány korábban január 18-i határidőt nevezett meg, de az eredeti, január 11-hez képest már ez is halasztott időpont volt.

Pavol Prokopovic szlovák közlekedési miniszter a múlt hétfőn azt mondta, hogy a bécsi repülőteret üzemeltető Flughafen Wien AG, a Raiffeisen Zentralbank (RZB) és a szlovák Penta befektetési társaság TwoOne nevű konzorciuma adta a legjobb ajánlatot a pozsonyi és a kassai repülőtér 66 százalékának a megszerzésére.

A miniszter így a TwoOne pályázatát ajánlja elfogadásra a szlovák kormánynak. A kormány legkorábban a jövő hét csütörtökjén hirdethet győztest.

Szlovákia december közepén jelentette be, hogy a bécsi repülőteret üzemeltető Flughafen Wien és az osztrák Raiffeisen Bank alkotta TwoOne konzorcium vásárolhatja meg a két repülőtér 66 százalékát.

A tervezett eladást eddig is bírálták az ellenzéki pártok, illetve a pályázaton alulmaradt német ISAP konzorcium.

Az egyik legfőbb kifogás az, hogy a pozsonyi repülőtér valószínűleg veszítene utasforgalmából, ha éppen a közeli bécsi repülőteret üzemeltető cég lenne az új tulajdonosa

A TwoOne véleménye szerint azonban a pozsonyi repülőtér profitálna a bécsi légiforgalmi piachoz való hozzáférésből és a két repülőtér együttműködése javítaná a versenypozíciót a térségben.

Az ISAP már novemberben jelezte, hogy az EU versenyjogi bizottsága elé viszi az ügyet, ha a bécsi repülőtér üzemeltetője nyeri meg a pályázatot. Véleménye szerint a lényegesen nagyobb bécsi versenytárs tulajdonszerzése sértené a versenyjogot és monopolhelyzetet teremtene a térségben.

A pozsonyi repülőtér, Szlovákia legnagyobb légi kapuja virágzó üzletet bonyolít a diszkont légitársaságokkal. Az idei év első felében 57 százalékkal nőtt a repülőteret igénybe vevő utasok száma, éppen a bécsi repülőtér diszkont alternatívájaként betöltött szerepének köszönhetően.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×