eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Átláthatóbb orosz-ukrán gázszállítás

A Gazprom orosz földgázmonopólium tulajdonába megy át az orosz-osztrák RosUkrenergo vegyes vállalat 50 százaléka, hogy átláthatóbbá váljék az orosz-ukrán gázszálítási ügyletet lebonyolító cég tulajdonosi összetétele - közölte Alekszander Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese.

Az Ukrajnának szánt földgáz-ügylet lebonyolítására létrehozott vegyes vállalatban a Gazpromnak eddig bankján, a Gazprombankon keresztül volt 50 százalékos részesedése. A másik 50 százalék az ukrán importőr, a Naftogaz tulajdonába kerül, miután Alekszej Miller, az Gazprom vezérigazgatója arra kérte az ukrán vállalatot, hogy a nagyobb átláthatóság jegyében vegye át a tulajdonrészt az osztrák Raiffeisentől, amely névtelen befektetőket képvisel a vegyes vállalatban.

A két ország január elején zárta le a gázvitát azzal az öt évre szóló megállapodással, amely szerint a földgáz kizárólagos exportőre Ukrajnába a 2004-ben alapított, Svájcban bejegyzett RosUkrEnergo vegyes vállalat, amely fele-fele arányban a Gazprombanké és az osztrák Raiffeisen Investment AG egyik leányvállalatáé.

A RosUkrEnergonak mint kereskedőháznak a Gazprom ezer köbméterenként 230 dollárért adja el a földgázt. A kereskedőház a közép-ázsiai országokból, Türkmenisztánból. Üzbegisztánból és Kazahsztánból is beszerez földgázt, jóval olcsóbban, és végül ezer köbméterenként 95 dollárért értékesíti az energiahordozót az ukrán Naftogaz gázipari vállalatnak.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×