Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán nem adósságtörlesztésre fordította volna a BA Rt.-ért kapott pénzt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Adósságtörlesztésre fordította a kormány a Budapest Airport Rt. privatizációjából befolyt összeg nagyobb hányadát. A Fidesz elnöke szerint hasznosabb lett volna másra költeni a pénzt.

A 464,8 milliárd forint bevételből 404,8 milliárd forint az adósság törlesztését, míg 60 milliárd az ÁPV Rt. privatizációs tartalékának növelését szolgálta - mondta Veres János pénzügyminiszter, az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottságának ülésén.

A Nemzeti Autópálya Rt.-től 177,8 milliárd forintnyi hitelt, a Budavári Kht.-től 2,5 milliárdnyi hitelt vállalt át a költségvetés, aukción 32,4 milliárd forintnyi államkötvényt vásárolt vissza az Államadósság Kezelő Központ, és a jegybankkal egyetértésben devizahitelt törlesztett 192,1 milliárd forint összegben a Magyar Nemzeti Banknál lévő államadósság számlán.

Ezek a tételek 404,8 milliárddal csökkentették az államadósságot - jelentette ki Veres János.

"A BA Rt. privatizációja sikeres volt és átlátható" - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Hozzátette, hogy az államadósság mérséklése 2006-ban az államháztartásban 24,2 milliárd forintos kamatmegtakarítást eredményez.

A Fidesz elnöke a Hír TV-ben azt mondta, hogy a több mint 460 milliárd forint a legnagyobb szabadon felhasználható összeg volt a rendszerváltozás óta.

Szerencsésebb lett volna, ha egészségügyi fejlesztésekre, vagy kutatástámogatásra fordították volna - mondta Orbán Viktor.