eur:
393.78
usd:
365.33
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Haladékot kapott Budapest az Európai Bizottságtól

Az Európai Bizottság szeptember 1-jei határidőt szabott meg Magyarországnak az euróövezeti csatlakozási menetrendről szóló konvergencia-programja átalakítására. A bizottság túlzottnak tartja a magyar költségvetés hiányát, ezért konkrét kiadáscsökkentéseket vár el. A kormány örül a döntésnek.

Az Európai Bizottság konkrét és szerkezeti jellegű intézkedéseket tartalmazó programkiegészítést vár Magyarországtól. A testület a magyar konvergenciaprogramról kiadott értékelésében szeptember elsejét jelölte meg határidőként.

Joaquín Almunia gazdasági és pénzügyi biztos jelezte: a bizottság elégedett a magyar programban szereplő célkitűzésekkel, de az eljuttatott dokumentumból számos részlet hiányzik.

A biztos szóvivője, Amelia Torres az InfoRádiónak elmondta: érdekesek a magyar konvergencia programban kitűzött célok, de egyelőre nem látják, hogyan lehetne elérni ezeket; márpedig így nehéz értékelni.

Ezért kellenek további információk - tette hozzá.

Amelia Torres közölte: azért adnak több mint hét hónapot Magyarországnak, mert tisztában vannak azzal, hogy választások lesznek az országban.

Jobb kivárni, mint sürgetni - hangsúlyozta a szóvivő.

A testület egyúttal felkérte a magyar kormányt arra, hogy "tegye meg a szükséges lépéseket" az idei és későbbi államháztartási célkitűzések teljesítésére.

Veres János pénzügyminiszter közölte: a kormány örül annak, hogy Brüsszel elismerte a magyar gazdaság fejlődésének pozitívumait és megadja a lehetőséget arra, hogy a kabinet nyugodt körülmények között hozza meg a konkrét döntéseket.

A pénzügyi tárca vezetője szerint az Európai Bizottság a döntéssel kifejezetten rábízza Magyarországra, hogy mely területeken milyen lépéseket hajt végre annak érdekében, hogy megfelelő szintre csökkenjen az államháztartási hiány.

A Fidesz szerint a magyar gazdaságpolitika és a költségvetés betegségét jelzi az Európai Bizottság döntése.

Orbán Viktor, a párt elnöke a Hír TV-ben közölte: az euró bevezetését nem szabad pártpolitikai kérdésként kezelni, és szeptemberre olyan programot kell készíteni, amelyet az unió is komolyan vesz.

Az Európai Bizottság olyan laborjelentést adott, amelyből kiolvasható: a magyar gazdaság infarktus előtti állapotban van - mondta.

Martonyi János, a nagyobbik ellenzéki párt Szabad Európa Központjának vezetője az Info Rádiónak elmondta: nem megszorításokra, hanem új gazdaságpolitikára lesz szükség a választások után.

Bod Péter Ákos volt jegybankelnök az InfoRádióban úgy fogalmazott, hogy a bizottság döntése nyomán Magyarországnak szigorítania kell költségvetési pozícióját és konkrét döntéseket kell hozni. „Hihető programot várnak, ami nem csupán jókívánságokból áll, hanem határidőkből és felelősökből” – fogalmazott a közgazdász.

A frissített magyar konvergencia-programban Budapest változatlanul 2008-ra tervezi a maastrichti követelmények teljesítését. A programban az ideihez hasonló, 1,4 százalékos GDP-arányos hiánycsökkentéssel számol a kormány a következő évekre, így az államháztartás hiánya, amely tavaly nem haladta meg a GDP 6,1 százalékát, 2008-ban már csak 1,9 százalékos lenne.

Karsai Gábor, a GKI vezérigazgató-helyettese az InfoRádiónak elmondta: a bizottság értékelése "egyrészt megértő, másrészt kritikus", ám szerinte jól jelzi a bizottság elégedetlenségét, hogy konkrét lépéseket vár el Magyarországtól.

A GKI kutatója szerint az új kormány a korrekciós lépések nagyrészét ellenzéki támogatás nélkül is megteheti, ha megvan benne a politikai elszántság.

Bod Péter Ákos közgazdász az InfoRádiónak elmondta, hogy az unió általában négy hónapos határidőt szokott szabni az ilyen jellegű kiigazításokra, de ezúttal nyilvánvalóan számításba vette, hogy a választásokig már nem lehet érdemi lépésekre számítani.

A közgazdász hozzátette, hogy az unió ezúttal nem elégszik majd meg általános ígéretekkel, hanem konkrét lépéseket vár, amelyekhez határidők és felelősök kapcsolódnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×