eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Fitch: reális a 2010-es cseh eurótagság

A Fitch Ratings szerint Csehország időben van ahhoz, hogy teljesítse a 2010-es euró csatlakozáshoz szükséges követelményeket.

A legnagyobb európai hitelminősítő szerdán megerősítette Csehország hosszú lejáratú deviza- és belföldi adósságának "A", illetve "A plusz" osztályzatait, valamint az "F1" szintű rövidtávú besorolású és az "AA mínusz" besorolású országplafont.

Az "A" szintű, elsőrendű cseh adóskockázati besorolás két fokozattal haladja meg a decemberi leminősítés után Magyarországra érvényes, "BBB plusz" hosszú távú devizaadósi osztályzatot.

A szerdai londoni Fitch-elemzés szerint folytatódik Csehország "figyelemreméltó makrogazdasági teljesítménye", amelynek alapján a cég augusztusban egy fokozattal a jelenlegi szintre emelte a cseh adóskockázati osztályzatokat.

A maginfláció és a kamatszint alacsony; mindezt hiteles monetáris és árfolyampolitika támasztja alá. Csehország nettó külső hitelező, és kényelmes külső likviditási pozícióban van.

Az egy főre jutó bruttó nemzeti termék vásárlóerő-paritáson számolva eléri a 25 tagú EU átlagának 70 százalékát, és gyors ütemben közelíti tovább az uniós átlagot, áll a Fitch országelemzésében.

A cég szerint a nyári választások után is bőséges mozgástere lesz az új kormánynak ahhoz, hogy a hiányt 2008-ra a 3 százalékos maastrichti felső referenciaérték alá szorítsa, ami - ha ez marad a hivatalos cseh célkitűzés - lehetővé teszi a 2010-es euróövezeti csatlakozást.

A múlt havi visszaminősítés után a Fitch térségi igazgatója Londonban azt mondta, hogy a ház alapeseti forgatókönyvként 2014-re valószínűsíti az euró magyarországi meghonosítását.


Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×