Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Németország a világ legnagyobb exportőre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Németország szilárdan tartja magát a nemzetközi exportlista élén. Az elmúlt év eddig kiértékelt adatai szerint Németországból tavaly közel 720 milliárd euró értékű áru érkezett külföldre, ami csaknem 50 milliárd euróval haladta meg a 2004-es szintet és ezzel sikerült megőriznie első helyét a világranglistán.

A Wiesbadenben működő központi statisztikai hivatal ma közétett adatai szerint csupán novemberben 70 millió euró fölé emelkedett a Németországból exportált termékek értéke, ami az előző hónaphoz viszonyítva csaknem 8 százalékos emelkedést jelent. Ezzel egyidőben nőtt a behozott áruk mennyisége is, az egész évre kivetített kereskedelmi többlet azonban megközelíti a 155 milliárd eurót.

Ezzel Németország változatlanul első helyen áll a világban a kivitel terén. A német ipar elsősorban az Európai Unió tagállamaival áll üzleti kapcsolatban. Magyarországgal ugyan némileg
csökkent a kereskedelmi fejlődés üteme, de Budapest számára még így is Németország maradt a legfontosabb gazdasági partner.

A mai adatok tanúsága szerint lendületesen fejlődik az árucsere-forgalom a kőolajtermelő országokkal, valamint Oroszországgal is. Ennek ismeretében Peer Steinbrück pénzügyminiszter ma igencsak magabiztosan nyilatkozott arról, hogy Németország jövőre már betartja az európai stabilitási paktum előírásait.

A költségvetési deficit leszorítása is napirenden szerepel a kormány tegnap kezdődött zártkörű tanácskozásán a Berlintől délkeletre fekvő genzhageni kastélyban.

A miniszterek abban máris egyetértettek, hogy 25 milliárd eurót fordítanak a konjunktúra élénkítésére, amelytől a munkanélküliség eredményes leépítését és az államháztartás hosszú távú
rendbehozatalát remélik.