eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Csúcson a zloty, a cseh és a szlovák korona

Jó napjuk volt hétfőn a cseheknek, a lengyeleknek és a szlovákoknak, hiszen mindhárom valuta árfolyamcsúcsot döntött. A cseh gazdaság 4,9; a szlovák 6,2; míg a lengyel 4,7 százalékkal bővült. A visegrádi négyek közül Magyarország áll az utolsó helyen a gazdaság 4,5 százalékos növekedésével. A forint is erősödött, annak ellenére, hogy egy kiszivárogtatott hír szerint szerdán az Európai Bizottság újabb figyelmeztetést javasol majd Magyarországnak a magas költségvetési hiány miatt.

Kiemelkedő napot zárt a cseh, a lengyel és a szlovák gazdaság, hiszen mindhárom ország nemzeti valutája árfolyamrekordot döntött.

Csehországban a korona hétfőn a decemberben felállított 28,800 korona/eurós csúcsot döntötte meg 28,790/eurós árfolyammal. Később aztán visszaállt 28,800-ra, amelyen kora délután is jegyezték.

Tavaly az export vezette erős gazdasági növekedés és az erőteljes külföldi tőkebeáramlás 5,5 százalékkal növelte a korona erejét.

A cseh gazdaság a tavalyi harmadik negyedévben 4,9 százalékkal teljesített többet, mint a 2004 harmadik negyedében.

Lengyelországban a pénzpiacok 43 havi csúcsra juttatták a zlotyt, annak köszönhetően, hogy a hétvégén a reformer hírében álló Zyta Gilowska váltotta le a pénzügyi tárca élén Teresa Lubinskát.

A zloty hétfő reggel 3,7720/euró volt, a pénteki késői 3,8080/euró után. A dollárhoz viszonyított árfolyam 3,1143 volt hétfő reggel, a pénteki késői 3,1380 után.

Lubinska távozása már régóta várható volt, miután nem sikerült elnyernie a tőkepiacok bizalmát. Elemzők szerint a kinevezés a kormány reformszelleműbb irányvonalát jelzi, és azzal is összefüggésben állhat, hogy ha a parlament a jövő heti szavazáson elutasítja a kormány idei költségvetési tervezetét, áprilisban előrehozott általános választások lehetnek.

Szlovákiában is rekordot döntött a nemzeti valuta. Magyarország északi szomszédja 2009-ben kíván az euróövezethez csatlakozni, de elemzők szerint a gazdaság javuló teljesítménye fényében technikailag ez akár 2008-ban is elképzelhető lenne.

A korona hétfőn új rekordra emelkedett az euróhoz képest: 37,470/euróra. Elemzők szerint a jó szlovák gazdasági kilátások és a közép-európai piacokon uralkodó kedvező hangulat segítette az árfolyamcsúcshoz a szlovák valutát.

Elemzők szerint a visegrádi négyek közül a "mintagyerek" mindenképpen Szlovákia, amely a tavaly novemberi ERM-II. csatlakozás után 2009 elején már euróövezeti tag lehet, de technikailag ez akár már 2008-ban is lehetséges.

Magyarországon is erősödött a forint a bankközi devizapiacon, az eurót fél négykor 249,90/250,00 forinton jegyezték, 50 fillérrel a pénteki 250,40/50 forintos árfolyam alatt. Ez a forint november eleji erejét idézi.

Az átlagos forgalomban az eurót 249,65 ás 250,15 forint között jegyezték, de nem maradt tartósan 250 forint alatt. A piacon úgy vélik, hogy ehhez nem volt köze annak a kiszivárogtatott hírnek, amely szerint szerdán az Európai Bizottság újabb figyelmeztetést javasol majd Magyarországnak a magas költségvetési hiány miatt.

A brit forrás úgy tudja, hogy a bizottság szeptemberi, a magyar parlamenti választások utáni határidőt jelöl meg az új hiánycsökkentési terv elkészítésére, emiatt nem várható azonnali piaci hatás.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×