eur:
394.72
usd:
365
bux:
65502.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

MÁV: hét pályázó a vonathitelre

A MÁV hét bankot, illetve konzorciumot kért fel, hogy a január 30-i ajánlattételi határidőig tegyen ajánlatot a 30 darab Flirt típusú villamos motorvonat beszerzésének finanszírozására.

A közlemény szerint a kétfordulós finanszírozási közbeszerzési eljárás első, részvételi szakaszában nyolc pályázat keretében, 14 bank jelezte részvételi szándékát. A MÁV a január 4-i hiánypótlási határidő lejárta után, pénteken hét bankot, illetve konzorciumot kért fel ajánlattételre.

Ezek a német Kreditanstalt für Wiederaufbau és MKB Bank Rt. által alkotott konzorcium, a brit Goldman Sachs, a Deutsche Bank, a német Commerzbank, a francia Calyon Corporate and Investment Bank, a CIB Bank és Magyar Fejlesztési Bank Rt. által alkotott konzorcium, a Dresdner Bank londoni cége, valamint az Erste Bank-HVB Bank-KandH Bank-OTP Bank által alkotott konzorcium.

A MÁV a svájci UBS AG részvételi jelentkezését érvénytelennek minősítette, mert ajánlata a hiánypótlás után is tartalmazott formai és tartalmi hiányosságokat.

Az ajánlati határidő 2006. január 30., ezt követően kezdődnek meg a hitelszerződésről szóló tárgyalások. A MÁV Zrt. az érvényes ajánlatok megtétele után a legkedvezőbb ajánlat elérése érdekében valamennyi felkért jelentkezővel tárgyalni kíván a finanszírozási feltételekről.

A hitelszerződést várhatóan 2006. február végén írják alá.

A MÁV a Stadler Bussnang AG.-val 2005. augusztus 15-én írt alá szerződést 30+30 elővárosi motorvonat vásárlásáról. A Stadler ajánlata alapján a 30 jármű beszerzése 144,6 millió euróba, 30 évre szóló üzemeltetési költsége 120,2 millió euróba kerül, ami összesen 264,8 millió eurós beszerzés. Az opció lehetőségével élve további 30 vonat beszerzése esetén 406,4 millió euró lenne az összköltség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

A nyugdíjszámítás során meghatározó jelentőségű valorizácós szorzószámok minden évben a kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagbér előző évi nominális növekedését tükrözik, az erről szóló idei kormányrendelet tervezetét március 13-án küldték társadalmi egyeztetésre. Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani az 1988 óta figyelembe vehető korábbi évek kereseteit, az utóbbi években egyre erősebben érvényesül az a jelenség, hogy a nyugdíjigénylés évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ezt a méltánytalanságot sem az inflációs nyugdíjemelés, sem a 13. havi nyugdíj nem képes megnyugtatóan kezelni, megoldást csak a nyugdíjemelési eljárás olyan módosítása hozhatna, amelynek révén a nyugdíj megállapításának évétől függő valorizációs korrekció is megjelenne az emelés mértékét meghatározó tényezők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×