eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Új utakat keres Európa a gázbeszerzésre

Kazahsztánból vagy egy adriai vezetéken keresztül szerezné be földgáz-szükségletének egy részét az Európai Unió. Mindezt azután, hogy a tagországok szakpolitikusai úgy vélték: csökkenteni kell az Oroszországtól való függőséget a gázellátásban. Oroszország és Ukrajna szerdán állapodott meg a gázárról, így egyelőre nem fenyegeti veszély a folyamatos szállításokat.

Kazahsztán vagy egy adriai vezeték -jelenleg ezeket az alternatívákat vázolták fel az Európai Unió szakpolitikusai. Kóka János magyar gazdasági és közlekedési miniszter szerint már uniós szinten is foglalkoznak azzal a - Magyarország számára stratégiai fontosságú - tervvel, mely egy adriai földgáz-vezeték kiépítéséről szólna. Kóka János szerint Horvátország, Szlovénia és Ausztria is jelezte érdeklődését.

A megbeszéléseken részt vevő Hatvani György, a gazdasági tárca helyettes államtitkára Brüsszelben úgy vélte, hogy gyorsítani kell a már elkezdett beruházásokat, például a Kazahsztánból Oroszország kikerülésével az Európai Unióba irányuló gázvezeték építését.

A tanácskozáson az Európai Unió gázellátást koordináló szakértői csoportjának tagjai vettek részt. Az egyeztetés után az Európai Bizottság energiaügyi felelőse hangsúlyozta: le kell vonni az ukrán-orosz gázvita tanulságait, de az orosz földgáz továbbra is fontos része marad az európai uniós országok gázellátásának.

Andris Piebalgs szerint a válság egyik tanulsága, hogy az EU-nak mindinkább közös, hatékonyabb energiapolitikát kell folytatnia. Emellett nagyobb figyelmet kell fordítani az energiatakarékosságra is - tette hozzá.

Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Ausztria külügyminisztere bejelentette: szakértői tanulmányt készíttet az európai energiaellátás helyzetéről. Ausztria kiemelt figyelmet fordít az energiakérdésre - hangsúlyozta Ursula Plassnik.

Közben létrejött a megállapodás az orosz Gazprom és az ukrán Naftohaz között az Ukrajnának szánt orosz gáz és a tranzitvezeték használatának áráról, így már nem fenyegeti veszély a folyamatos szállításokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×