eur:
394.11
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Vita az agrártámogatások kifizetéséről

A Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége (Magosz) szerint rossz évet zárt 2005-ben a magyar agrárium, és továbbra is késik számos támogatás kifizetése. A szaktárca szerint csak a problémás esetekben késik a kifizetés.

A Magosz elnöke, Jakab István az InfoRádióban elmondta: a magyar mezőgazdaság idén elszenvedett veszteségeinek egy részéért az állami intézményrendszer felkészületlensége a felelős.

Az elnök jelezte: hiába volt jó termésük a gabonatermelőknek, azt a visszaeső állattenyésztési ágazat miatt zsugorodó belföldi piacon nem lehetett jó áron értékesíteni.

A gazdák ez évi tevékenységét az is hátráltatta, hogy a tavalyi európai uniós támogatások idei kifizetése és a gabonaintervenció is késlekedett – fejtette ki Jakab István.

A Magosz felmérése szerint a területalapú uniós támogatások jelenleg 60-65 százalékát fizették ki. Számos más támogatás, például az állattenyésztési támogatás kifizetése egyáltalán nem történik meg – jelentette ki Jakab István.

Nyújtó Ferenc, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára az InfoRádióban azt mondta: a jogvitás esetek és a helyszíni ellenőrzésben részesülők kivételével a Nemzeti Vidékfejlesztési Tervbe tartozó támogatásokat kiutalta a tárca.

Az első gazdasági év után a következőkben már gyorsabban haladhat a kifizetés – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Magda Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke az InfoRádióban azt mondta, hogy 2005 sikeres éve volt a mezőgazdaságnak.

A Magosz a Fidesz gazdaszervezete, Jakab István pedig rémhíreket terjeszt - fogalmazott a politikus.

"Változás kell, hogy az egyre nehezebb helyzetben élő magyar földművesek ne csak a luxusbaloldal kormánytagjainak szemfényvesztő mellébeszéléseit halgathassák, hanem végre olyan vezetése legyen az országnak, amely figyelemmel lesz a vidék és a mezőgazdaság érdekeire" - írta közleményében Lengyel Zoltán, a Fidesz-frakció mezőgazdasági kabinetjének vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×