Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A MOL Rt. nem élt opciós jogával

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A MOL Rt. nem élt azzal az opciós jogával, hogy az ÁPV Rt.-től megvásárolja 10 százalékos részvénycsomagjának egyharmadát. Erről Ferencz I. Szabolcs, a MOL Csoport kommunikációs igazgatója közölte az InfoRádióval. Korábban a társaság vezérigazgatója azt közölte, hogy a vételi opció hosszú távon biztosíthatja az olajtársaság stabilitását és növekedését.

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Rt. elemzője az InfoRádióban azt mondta, hogy a piacot meglepte a MOL Rt. döntése.

A piac egyértelműen a pakett lehívására számított - tette hozzá.

Az elemző szerint a döntésnek kedvezőtlen következménye lehet a MOL-papírokra nézve.

Pletser Tamás elképzelhetőnek nevezte, hogy az állam a tőzsdén értékesíti a részvényeket, ami kivárásra, a tervezett vásárlások elhalasztására késztetheti a befektetőket.

Az elemző elképzelhetőnek nevezte, hogy a MOL Rt. nem él az opciós csomag fennmaradó hányadának megvásárlásával sem.

Batiz András kormányszóvivő december 1-jén jelentette be, hogy az ÁPV Rt. eladja a még állami kézben lévő MOL-részvényeket.

A közlemény szerint a 11,7 százalékos pakett nagy részéhez, 10 százaléknyi részvényhez a magyar olajipari vállalat juthat hozzá, ezzel biztosítható a MOL Rt. függetlenségének megőrzése.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-vel aláírt szerződés szerint a MOL 2015 végéig csak az állam hozzájárulásával adhatja el stratégiai befektetőnek az opciós tranzakció során megvásárolt részvényeket.

Az állam tulajdonában maradó 1,7 százalékos részvénycsomagot a későbbiekben kisbefektetőknek kínálják fel nyilvános értékesítés keretében.

A tranzakcióról szóló közlemény szerint a feltételek kialakításakor a kormány kiemelten ügyelt a közérdek érvényesítésére.

A Mol-nak felkínált csaknem 12,8 millió részvény mintegy 200 milliárd forintot ér - közölte Batiz András kormányszóvivő.

Hernádi Zsolt, a MOL Rt. vezérigazgatója december 1-jei közleményében úgy fogalmazott, hogy a vételi opció hosszú távon biztosíthatja az olajtársaság stabilitását és növekedését.