Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Oroszország a gázcsap elzárásával fenyegeti Ukrajnát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Oroszország elzárja az Ukrajnába földgázt szállító csővezetéket január 1-jén, ha a két államnak az év végéig nem sikerül megállapodást kötnie - jelentette be Alekszandr Medvegyev, a Gazprom-konszern export üztelágának elnöke vasárnap.

Az orosz cég álláspontja szerint az áremelés, amelynek értelmében 1.000 köbméter földgázért a jelenlegi, nem egészen 50 dollár helyett 230 dollárt kellene fizetnie Kijevnek, annak a stratégiának a része, amelynek keretében a Gazprom a szovjet korszak kedvezményes árairól áttér a nemzetközi piac szabályai szerinti kereskedésre.

Kijevben elutasítják az orosz követelést. Ukrajna azzal érvel, hogy az országnak átmeneti időszakra van szüksége, amíg gazdasága alkalmazkodni tud az új feltételekhez, a csaknem ötszörösére emelkedő gázárhoz.

Emellett az ország vezetői - akik az egy évvel ezelőtti békés forradalom nyomán jutottak hatalomra - azzal vádolják a Gazpromot, hogy a Kreml terveit hajtja végre, amely a gázár emelésével akarja megbüntetni Ukrajnát új, Nyugat-barát irányvonala miatt.

A Gazpromnak, ha valóban elzárja a vezetéket, meg kell oldania a konszern közép- és nyugat-európai vásárlóinak ellátását, 80 százalékuk ugyanis Ukrajnán keresztül kapja a nyersanyagot.

Az aggodalmak eloszlatásáért a Gazprom pénteken nyilvános próbát tartott, demonstrálva, hogy képes Ukrajnát kiiktatni a gázellátásból anélkül, hogy a lépés kihatással volna a nyugati szállítmányokra.