eur:
394.42
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Rendkívüli ülést tart az ukrán kormány a gázszállítás ügyében

Rendkívüli ülést tart az ukrán kormány, mert még mindig nem sikerült megállapodni az orosz Gazprommal a jövő évi gázszállítások áráról. A Gazprom piaci árat akar, az ukránok azonban ezt sokallják.

Az orosz-ukrán gázvita oka az, hogy január 1-jétől leáll az Ukrajnába, illetve az országon keresztül történő orosz gázszállítás. A jelenleg érvényes szerződés az év végén lejár, az új egyezségről pedig még mindig nem sikerült megállapodni.

Ukrajna attól tart, hogy szerződés híján az oroszok elzárják a gázcsapokat, ez azonban szakértők szerint nem valószínű, mert akkor a Gazprom nem tudna eleget tenni európai gázszállítási kötelezettségeinek.

Kijev és Moszkva három éve írt alá egy tízéves szerződést arról, hogy Ukrajna átengedi területén az orosz exportgázt.

Kijev jövőre is az idei áron szeretne orosz gázhoz jutni, de hétfőn hivatalosan azt közölte, hogy négy év alatt fokozatosan átállna a világpiaci árszintre. A Gazprom azonban nem akarja kivárni a fokozatos emelést, és már január 1-jétől piaci árat kér a gázért.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×