Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy ausztrál bank 1,5 milliárd fontot adna a londoni tőzsdéért

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ausztrál Macquarie Bank csütörtökön 1,5 milliárd font értékű kötelező ajánlatot tett a Londoni Értéktőzsde (LSE) megvásárlására.

A részvényenként 5,80 fontos ajánlat abszolút értékben igen magas - 23,4-szerese az LSE előző teljes pénzügyi évi egy részvényre jutó eredményének -, de jócskán elmarad az LSE-részvények jelenlegi, 6,20 font körüli piaci árától. Az LSE vezetése korábban "nevetségesnek" minősítette a Macquarie ajánlatát.

Piaci megfigyelők szerint elég valószínűtlen, hogy az LSE részvényesei elfogadnák az ajánlatot, amelynek fő célja inkább az, hogy az ausztráliai bank egyáltalán versenyben maradhasson a londoni tőzsdecégért. Ajánlattételére ugyanis csütörtökön lejár a versenyhatóság megszabta határidő, és ha most nem lépett volna, akkor legközelebb csak fél év múlva tehetne ismét ajánlatot. Az LSE-re elvileg az európai Euronext tőzsdecég is pályázik.

A Deutsche Börse március elején kiszállt a londoni értéktőzsdéért (LSE) folyó versenyből, bejelentvén, hogy visszavonja ajánlatát, de fenntartotta a jogot, hogy új ajánlatot tegyen, ha a másik versenytárs, a Euronext konkrét ajánlatot tesz.

Az Euronext többször határozottan jelezte érdeklődését az LSE iránt, de árajánlattal még nem hozakodott elő, miután március közepén az ő legnagyobb részvényesei is jelezték, hogy drágállják az LSE-t, és elleneznének egy részvényenként 4,00 fontnál "számottevően" nagyobb ajánlatot Londonra. Az LSE vezetése korábban értésre adta, hogy csak részvényenként legalább 6,00 fontos ajánlatot venne komolyan bárkitől.

A Deutsche Börse először 2000-ben próbálkozott az egyesüléssel a LSE-vel, ám ajánlatát az LSE részvényesei akkor sem fogadták szívesen, majd a tárgyalásoknak véget is vetett a stockholmi OM Group tőzsdetársaság ellenséges ajánlata az LSE-re, mely ugyancsak nem járt sikerrel. Utóbb, éppen a Euronexttel szemben, a Deutsche Börse elveszítette a licitet a londoni határidős és opciós piacra, a LIFFE-re is.

Idén szeptemberben olyan lapértesülések jelentek meg, hogy az Euronext fő amerikai részvényesei, akiké e tőzsdecég közel 10 százaléka, a Deutsche Börsével való együttműködést sürgetik, lemondást javasolva az LSE-ről.

A Euronext közben - a Deutsche Börsével, a Bécsi Értéktőzsdével, a svéd-finn OMX-szel és az LSE-vel vetélkedve - versenyben van a 99 százalékban állami tulajdonú varsói értéktőzsde megszerzéséért, de a privatizáció a szeptemberi lengyel választások után bizonytalanná vált.