Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Közel a kudarc Hongkongban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem közeledtek egymáshoz az álláspontok a Kereskedelmi Világszervezet hongkongi konferenciáján. Megfigyelők szerint már nincs remény a szabadkereskedelmi szerződéstervezet kidolgozására.

Az Európai Unió a Világkereskedelmi Szervezet tárgyalásain a mezőgazdaság termékek támogatásának 46 százalékos csökkentését ajánlotta fel, ha a tárgyaló felek szintén engednek az EU számára fontos ipari termékek és szolgáltatások kereskedelmének területén. A magyar főtárgyaló szerint azonban ezt az ajánlatot nem tartották elégségesnek a tárgyalófelek.

Major István kijelentette: az exporttámogatások körüli vitában előrelépés várható, és kialakulóban van a megegyezés arról, hogy a fejlett országok megnyissák a piacaikat a legszegényebb fejlődő országok termékei előtt.

Az Európai Unió kereskedelmi biztosa, Peter Mandelson a csúcstalálkozón arra figyelmeztetett: ha a legszegényebb országok segítésére irányuló erőfeszítések is kudarcba fulladnak, az egy hétre tervezett heves alkudozásból kevés tényleges eredmény lesz felmutatható.

Európai diplomaták szerint sem az Egyesült Államok, sem Japán nem kívánja eltörölni a legszegényebb országok áruira vonatkozó vámot és kvótarendszert.

A 149 résztvevő WTO-tagállam képviselői megfigyelők szerint már feladták a reményt, hogy az eredeti terveknek megfelelően szabadkereskedelmi szerződéstervezetet sikerüljön kidolgozni, így többek már csak a legszegényebbek számára szánt kereskedelmi csomag kidolgozását vélik a találkozó maximálisan elérhető céljának.