Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Marad a rekordszintű kitermelés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Kőolajexportáló Országok Szervezete ( OPEC) hétfői bécsi miniszteri értekezletén a jelenlegi 25 éves rekordszinten álló kitermelés fenntartása mellett döntött. Elhatározták, hogy január 31-én újra találkoznak Bécsben és megvitatják a kereslet esetleges visszaesésével összefüggő kérdéseket.

Az OPEC 11 tagországa együttesen már hónapok óta mintegy napi 30 millió hordónyi kőolajat hoz a felszínre, Irakot nem számítva a tíz tagország hivatalos termelési kvótája viszont 28 millió hordó naponta.

A döntést bejelentő líbiai olajipari miniszter közölte: " Tartanunk kell magunkat a kvótához, és a jövőben esetleg a termelés csökkentéséről is tárgyalunk." A mostani tényleges termeléscsökkentésről szólva megjegyezte: " Ezt nem csökkentésnek, hanem a kvóta teljesítésének nevezzük."

Az OPEC tart attól, hogy a nyersolaj iránti szokás szerint szezonálisan ingadozó igények a tél elmúltával csökkenni fognak és az az árak lemorzsolódását vonhatja magával. A szaúdi olajipari miniszter szerint az ipari országok olajtartalékai magas szinten állnak és ha a kitermelés magas szinten marad az a " második negyedévben nyomást gyakorolhat az árakra".

A január 31-i értekezleten értékelik majd, hogy a várható második negyedévi kereslet visszaesésre való tekintettel hogyan hozzák egyensúlyba a piacot. Arról nem nyilatkoztak a OPEC miniszterek, hogy az áraknak akkorra milyen sávba kell süllyednie, hogy a kitermelést korlátozzák.

Az olajkartell ezúttal nem ismételte meg arról szóló ajánlatát, hogy szükség esetén rendelkezésre bocsátja 2 millió hordónyi olajtartalékát. Ezt a gesztusértékű ajánlatot a szervezet szeptemberben tette meg, amikor a hordónkénti árak a 70,85 dolláros rekordszintre emelkedtek. Azóta az árak mérséklődtek és a tartalékolajra nem mutatkozott igény.