eur:
395.77
usd:
372.62
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Marad a rekordszintű kitermelés

A Kőolajexportáló Országok Szervezete ( OPEC) hétfői bécsi miniszteri értekezletén a jelenlegi 25 éves rekordszinten álló kitermelés fenntartása mellett döntött. Elhatározták, hogy január 31-én újra találkoznak Bécsben és megvitatják a kereslet esetleges visszaesésével összefüggő kérdéseket.

Az OPEC 11 tagországa együttesen már hónapok óta mintegy napi 30 millió hordónyi kőolajat hoz a felszínre, Irakot nem számítva a tíz tagország hivatalos termelési kvótája viszont 28 millió hordó naponta.

A döntést bejelentő líbiai olajipari miniszter közölte: " Tartanunk kell magunkat a kvótához, és a jövőben esetleg a termelés csökkentéséről is tárgyalunk." A mostani tényleges termeléscsökkentésről szólva megjegyezte: " Ezt nem csökkentésnek, hanem a kvóta teljesítésének nevezzük."

Az OPEC tart attól, hogy a nyersolaj iránti szokás szerint szezonálisan ingadozó igények a tél elmúltával csökkenni fognak és az az árak lemorzsolódását vonhatja magával. A szaúdi olajipari miniszter szerint az ipari országok olajtartalékai magas szinten állnak és ha a kitermelés magas szinten marad az a " második negyedévben nyomást gyakorolhat az árakra".

A január 31-i értekezleten értékelik majd, hogy a várható második negyedévi kereslet visszaesésre való tekintettel hogyan hozzák egyensúlyba a piacot. Arról nem nyilatkoztak a OPEC miniszterek, hogy az áraknak akkorra milyen sávba kell süllyednie, hogy a kitermelést korlátozzák.

Az olajkartell ezúttal nem ismételte meg arról szóló ajánlatát, hogy szükség esetén rendelkezésre bocsátja 2 millió hordónyi olajtartalékát. Ezt a gesztusértékű ajánlatot a szervezet szeptemberben tette meg, amikor a hordónkénti árak a 70,85 dolláros rekordszintre emelkedtek. Azóta az árak mérséklődtek és a tartalékolajra nem mutatkozott igény.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×