Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Oblath: nem kell alapkamatot emelni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Oblath Gábor, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja nem lát indokot arra, hogy a testület legközelebbi, decemberi kamatdöntő ülésén megemelje a jegybanki alapkamatot.

A Monetáris Tanács tagja ezt hírügynökségi újságíróknak mondta pénteken Budapesten a Magyar Közgazdasági Társaság és az ICEG közös konferenciáján, amelyet a magyarországi gazdaság növekedésének kilátásairól rendeztek.

Oblath Gábor szerint az MNB legutóbb nyilvánosságra hozott inflációs jelentése óta az alapvető makrogazdasági fundamentumok nem változtak, továbbra is kedvezőek az inflációs kilátások, minden más vélemény ellenére, 2006-ban tovább folytatódik a dezinfláció.

A Monetáris Tanács tag szerint a Fitch döntése óta, amellyel leminősítette az ország devizaadósságát, nem változott meg az alaphelyzet, új információ nem került napvilágra.

"Nem gondolom, hogy az elmúlt néhány nap eseményei alapot adnának arra, hogy bármit is lehetne mondani, az eddigi események nem indokolnak alapkamat-emelést, hisz az államháztartás helyzete, az ikerdeficit, a magyarországi makrofolyamatok eddig is ismertek voltak" - mondta.

Az euróövezetbe való gyors belépés következményeivel kapcsolatos kérdésre Oblath Gábor közölte: semmi sem bizonyítja, hogy az euróövezethez való csatlakozás a gazdasági növekedésben áldozatokkal jár.

Ha viszont a következő két évben, azaz 2006-ban, vagy 2007-ben a választások utáni új kormány meglépi a fiskális kiigazítást, akkor a GDP bővülése biztos, hogy nem éri el az évi 4 százalékot - mondta Oblath Gábor. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: emiatt a most beadott új konvergencia-program sem teljesen reális alapokon áll.