eur:
394.87
usd:
371.56
bux:
66242.39
2024. április 16. kedd Csongor

Oblath: nem kell alapkamatot emelni

Oblath Gábor, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja nem lát indokot arra, hogy a testület legközelebbi, decemberi kamatdöntő ülésén megemelje a jegybanki alapkamatot.

A Monetáris Tanács tagja ezt hírügynökségi újságíróknak mondta pénteken Budapesten a Magyar Közgazdasági Társaság és az ICEG közös konferenciáján, amelyet a magyarországi gazdaság növekedésének kilátásairól rendeztek.

Oblath Gábor szerint az MNB legutóbb nyilvánosságra hozott inflációs jelentése óta az alapvető makrogazdasági fundamentumok nem változtak, továbbra is kedvezőek az inflációs kilátások, minden más vélemény ellenére, 2006-ban tovább folytatódik a dezinfláció.

A Monetáris Tanács tag szerint a Fitch döntése óta, amellyel leminősítette az ország devizaadósságát, nem változott meg az alaphelyzet, új információ nem került napvilágra.

"Nem gondolom, hogy az elmúlt néhány nap eseményei alapot adnának arra, hogy bármit is lehetne mondani, az eddigi események nem indokolnak alapkamat-emelést, hisz az államháztartás helyzete, az ikerdeficit, a magyarországi makrofolyamatok eddig is ismertek voltak" - mondta.

Az euróövezetbe való gyors belépés következményeivel kapcsolatos kérdésre Oblath Gábor közölte: semmi sem bizonyítja, hogy az euróövezethez való csatlakozás a gazdasági növekedésben áldozatokkal jár.

Ha viszont a következő két évben, azaz 2006-ban, vagy 2007-ben a választások utáni új kormány meglépi a fiskális kiigazítást, akkor a GDP bővülése biztos, hogy nem éri el az évi 4 százalékot - mondta Oblath Gábor. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: emiatt a most beadott új konvergencia-program sem teljesen reális alapokon áll.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Nagy esésben az OTP

Nagy esésben az OTP

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthatunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult. A hangulatot esetlegesen befolyásoló adatok érkeznek majd a nap folyamán, az Egyesült Államokból lakáspiaci adatok és ipari statisztikák érkeznek, de a fontkitettséggel bírók számára érdekes lehet a brit munkaerőpiaci adat is. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×