eur:
393.77
usd:
367.96
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Durva hír az influenzáról, sokan veszélyben

Évente akár majdnem 650 ezer ember halálát okozzák világszerte a szezonális influenzával összefüggő légzőszervi megbetegedések - derült ki az amerikai járványügyi központ (CDC) 47 ország adatainak elemzésére épülő tanulmányából.

The Lancet című folyóiratban publikált számadatok nem terjednek ki az influenzajárványok áldozataira és meghaladják a korábbi becsléseket.

"Ezek az eredmények emlékeztetőül szolgálnak arra, hogy

komolyan kell vennünk az influenzát, és az ellene való védekezést világszerte elsőbbséggel kell kezelni"

- húzta alá közleményében Joe Bresee, a CDC influenzával foglalkozó részlegének vezető munkatársa, a tanulmány társszerzője volt.

A kutatók 33 országra, vagyis a világ népességének 57 százalékára kiterjedően mérték fel, hogy a szezonális influenzával összefüggő légzőszervi megbetegedések hány ember halálért felelősek évente. A szakemberek az országok halálozási és szezonális influenzás megbetegedésekre vonatkozó statisztikáit vetették össze az 1999 és 2015 közötti időszak legalább négy évére kiterjedően.

Az eredményeket felhasználva számolták ki a szezonális influenzával összefüggő légzőszervi megbetegedések okozta halálozások számát az egész világra vonatkozóan. A másik 14 ország adatait pedig a statisztikai modelljük ellenőrzésére használták fel.

A mutatók szerint

  • a 75 éves vagy annál idősebb korosztály, valamint
  • a fekete-afrikai régió országainak lakossága

körében a legmagasabb a szezonális influenza okozta halálozás aránya. A Földközi-tenger keleti vidékén, és Délkelet-Ázsiában ehhez képest valamivel alacsonyabbak, de még így is magasak a mutatók.

Noha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szezonális influenza elleni védőoltást javasol a magas kockázati csoportba tartozók számára, kevés fejlődő országnak van vakcinázási programja, vagy kapacitása a szezonális és járványszerű influenza elleni védőoltások legyártására és szétosztására.

A tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy ezek az adatok csupán a szezonális influenzával összefüggő légzőszervi megbetegedések okozta halálozásokra vonatkoznak, ezért alábecsülhetik a szezonális influenza globális hatását.

Az influenza okozhat, de súlyosbíthat is betegségeket, például szív- és érrendszeri megbetegedést, diabéteszt vagy ezekkel összefüggő komplikációkat, amelyek aztán halálhoz vezethetnek.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×