eur:
393.1
usd:
367.19
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Eddig nem volt magas a vérnyomása? Ez a változtatás elintézheti

Eddig nem volt magas a vérnyomása? Ez a változtatás elintézheti

Csökkenhet a magas vérnyomás tankönyvi értéke jövőre Magyarországon is. Egy amerikai hipertóniai társaság azt javasolja, hogy a 140/90-es veszélyeztetettségi szint csökkenjen 130/80-as értékre. A Magyar Hypertónia Társaság budapesti titkára szerint ennek célja, hogy az emberek figyelmét felhívják az életmódváltoztatásra.

Eddig az általánosan elfogadott irányelvek szerint magas vérnyomás betegségről akkor lehetett beszélni, ha 140/90-esnél magasabb volt a vérnyomás. Az amerikai hipertóniai társaság új állásfoglalása azonban szigorúbb értékeket határozott meg, és már a 130/80-as értéket magas vérnyomásúnak számítják – mondta az InfoRádiónak a a Magyar Hypertónia Társaság budapesti titkára.

Az új irányelv szerint az amerikai lakosság 46 százaléka, több mint 103 millió felnőtt tartozik a magas vérnyomásúak közé, a korábbi, 2003-tól érvényes szabályozás alapján 72 milliónak volt magas vérnyomása.

Barna István szerint eddig is tudták, hogy az optimális érték 120 alatt van. Ki fog derülni, hogy nyer-e annyit a beteg ezzel, amennyit a lehetséges gyógyszerekkel veszíthet – tette hozzá.

Kiemelte, hogy az európai szervezet mostani és korábbi vezetője is amellett foglalt állást, hogy az életmódra összpontosítsunk jobban – ez megfelel a hazai irányelvnek is.

A normális vérnyomásértéket

  • kevesebb sófogyasztással,
  • nagyobb fizikai aktivitással,
  • kisebb testtömegindexszel lehet elérni.

A realitás az, hogy a cél vérnyomásérték csökkenni fog, különösen azokban az esetekben, ahol nagy a kockázat, például vese- vagy cukorbetegeknél – fejtette ki.

A Semmelweis Egyetem egyetemi docense szerint

itthon 3,3-3,5 millió hipertóniás beteg van,

vagyis ennek a társadalmi, népegészségügyi jelentősége óriási.

A döntés legfőbb üzenete az, hogy felhívják az emberek figyelmét a magas vérnyomásra, és ha kell, változtassanak az életmódon – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×