eur:
394.57
usd:
369.67
bux:
65738.49
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Fontos: így kerülhetjük el a fekete péntek csalóit

Fontos: így kerülhetjük el a fekete péntek csalóit

A fekete péntek – és a közelgő karácsonyi ünnepek – alkalmával megszaporodnak a hamis internetes áruházak – figyelmeztet a G Data.

Kétszázezer forintos notebook fél áron, márkás póló ezer forintért – csak két példa a tipikus internetes átverésre. A külföldi internetes áruházakban rengeteg termék érhető el csábító áron, de vajon meg lehet-e rendelni ezeket biztonságosan? A G DATA szakértői öt szempontot ajánlanak a figyelmünkbe.

A weboldal megbízhatósága

Tipikus átverési forgatókönyv, hogy a Facebookon találkozunk egy kedvezőnek látszó hirdetéssel. A hirdetésre kattintva általában egy vonzó weboldalra lehet eljutni, ahol a kiszemelt áru könnyedén megrendelhető. Ilyenkor minden esetben érdemes ellenőrizni a weboldal hírnevét. Erre léteznek speciális szolgáltatások is, mint a Web of Trust, de az is elég lehet, ha a Google-ben rákeresünk az adott webáruház nevére, webcímére.

Próbáljunk vásárlói véleményeket találni, olvassunk bele fórumokba. Ha a keresés eredményeként sok panasszal szembesülünk, vagy a találatok között többször előfordul a „scam" (magyarul: átverés) kifejezés, inkább álljunk el a vásárlástól.

Csak biztonságosan

Mind a magyar, mind a külföldi webáruházak esetén érdemes betartani az alapvető biztonsági javaslatokat. Először is a böngésző címsorában keressük a böngészési forgalom titkosítását jelző https kapcsolatot (lakat ikon vagy zöld https felirat), és csak akkor vásároljunk, ha adatainkat titkosított kapcsolaton keresztül adhatjuk meg. Emellett kizárólag a saját, vírusirtóval védett számítógépünket és otthoni hálózatunkat használjuk fizetésre, és ne adjuk meg bankkártyánk adatait más számítógépén vagy internetkávézóban.

Ázsia és az Egyesült Államok

Amikor nem az Európai Unióból rendelnek, sokan hajlamosak elfelejteni, hogy például a Kínából vagy az Egyesült Államokból érkező küldeményekre az áru értékétől függően meg kell fizetni a vámot és az áfát is. Míg régebben működött az a kiskapu, hogy a feladó ajándékként vagy alacsony értékű küldeményként postázta a csomagot, addig mára a vámügyintézést végző szállítócég felé számlával kell igazolni a vásárlást. Az ügyintéző így a csomag valódi értéke után fogja kiszámítani a vám és az áfa értékét, mindehhez pedig még a szállítás értéke is hozzáadódik. A folyamat végére jelentős lehet a különbség az eredeti ár és a fizetendő összeg között.

Mennyibe kerül a visszaküldés?

Minél távolabbról rendelünk, annál drágább lehet az, ha a terméket vissza kell postázni az áruház részére. Ezzel a kockázattal is érdemes számolni, mivel egy pár ezer forintos árucikk visszaküldésének költsége Kínába akár a termék értékét is elérheti.

Vásárlás gyűjtőoldalakról

A népszerű nemzetközi gyűjtőoldalak közül a legnagyobb az eBay, az Amazon és az AliExpress (az Alibaba kiskereskedelmi oldala). Ezek különböző vásárlási garanciákat biztosítanak. Az eBay esetében például, ha más terméket kapunk, mint amit rendeltünk, akkor visszakapjuk a pénzünket, és a visszapostázás költségét is az eladó fizeti. Fizetési szolgáltatóként pedig a PayPal is nyújt bizonyos garanciákat (visszatérítés járhat például, ha rossz terméket kapunk, vagy a termék a szállítás közben megsérül), így ha van rá lehetőségünk, akkor fizetési módnak érdemes ezt választanunk a közvetlen kártyás fizetés helyett.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×