eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A férfiakat nagyobb eséllyel élesztik újra a járókelők

A férfiakat nagyobb eséllyel élesztik újra a járókelők

Férfiakat nagyobb eséllyel élesztik újra a járókelők, nőkön kevésbé valószínű, hogy szív-tüdő újraélesztést (CPR) alkalmaznak az arra járók - derült ki egy frissen bemutatott új tanulmányból, amelynek készítői szerint a jelenség egyik oka az lehet, hogy az emberek vonakodnak megérinteni a női mellkast.

Az Amerikai Kardiológiai Társaság (AHA) anaheimi konferenciáján ismertetett tanulmány elsőként vizsgálta, hogy milyen nemi különbségek figyelhetőek meg a kórházon kívüli újraélesztéseknél.

A vizsgálatot végző szakemberek az Egyesült Államokban történt csaknem 20 ezer esetet tanulmányoztak.

Eredményeik szerint a nyilvános helyen hirtelen szívmegállást szenvedett nőknek mindössze a 39 százalékán alkalmaztak újraélesztést az arra járók, míg a férfiak esetében ez az arány 45 százalék volt. A férfiak 23 százalékkal nagyobb eséllyel élték túl az incidenst.

"Az embereket elbátortalaníthatja a gondolat, hogy erős és gyors nyomást gyakoroljanak egy nő mellkasának a közepére" és egyesek talán attól félnek, hogy sérülést okoznak - mondta a kutatást vezető Audrey Blewer, a Pennsylvaniai Egyetem munkatársa.

Blewer kollégája, Benjamin Abella szerint az embereket az is elbizonytalaníthatja, hogy le kell venniük egy nő ruháját a jobb hozzáférés érdekében vagy épp meg kell érinteniük a mellét, amire egyébként semmi szükség sincsen, amennyiben a CPR-t megfelelően hajtják végre.

"A tenyereket a szegycsontra helyezzük, amely a mellkas közepén helyezkedik el. Ez azt jelenti, hogy elméletben a mellek közötti területet érintjük meg"

- magyarázta a szakember.

A hirtelen szívmegállás a szív pumpafunkciójának hirtelen megszűnését jelenti, amelyet általában ritmuszavar okoz. A hatékony beavatkozásra nagyon rövid idő, 3-5 perc áll rendelkezésre, a hosszabb idő visszafordíthatatlan agy- és szívkárosodásokhoz vezet.

Évente több mint 350 ezer amerikai szenved el - kórházon kívüli - hirtelen szívmegállást és az áldozatok 90 százaléka meg is hal, ugyanakkor a CPR kétszeresére vagy akár háromszorosára is növelheti a túlélési esélyeket.

A kutatóknak nincs információja arról, hogy a vizsgált esetekben mi vezérelte az arra járók cselekedeteit.

Ugyanakkor megállapították, hogy ha otthoni környezetben áll le hirtelen a szív, nincsen "nemi különbség" az újraélesztésben, valószínűleg azért, mert a segítségnyújtó ismeri azt, akin alkalmaznia kell a mellkasi kompressziót.

A kutatók szerint fejleszteni kellene az újraélesztési technika tanításának módszerét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×