eur:
393.83
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kiderült, mitől rettegünk leginkább

Kiderült, mitől rettegünk leginkább

Nagyon félünk a kórokozóktól, azok közül is leginkább a nyilvános WC-k környékén meglapuló vírusoktól és baktériumoktól – derült ki egy felméréséből. A megkérdezett magyarok fele még az edzés utáni mosdást is kihagyja, ha nem tartja elég tisztának a nyilvános zuhanyzót, és minden ötödik válaszadó inkább gyalog megy, mintsem hogy elkapjon valamilyen betegséget a buszon vagy a villamoson.

Ősszel szervezetünket újra megtámadják a baktériumok és vírusok, egyre többen bajlódnak náthával. Megfelelő kézmosással a betegségek jelentős része megelőzhető lenne, hiszen ez a legegyszerűbb módja annak, hogy megakadályozzuk a fertőzések terjedését.

A Tork friss felméréséből kiderült, a megkérdezett

magyarok nagy többsége tart attól, hogy a higiénia hiányában elkaphat valamilyen betegséget.

A legtöbben (85 százalék) a nyilvános WC-k miatt aggódnak, de sokan tartanak a tömegközlekedéstől (74 százalék) és a kórházaktól is (66 százalék). A megkérdezettek csaknem fele szerint pedig a bölcsődében, óvodában, iskolában is gondot okozhat a higiénia hiánya. Sőt, minden ötödik megkérdezett magyar tart a munkahelyén előforduló kórokozóktól.

Nemzetközileg nagyok a különbségek: a mexikóiakat a nyilvános WC-k higiéniája aggasztja leginkább, míg az oroszok a tömegközlekedési eszközökön, az indiaiak a kórházakban, a svédek pedig az éttermekben gondolnak leggyakrabban arra, hogy elkaphatnak valamilyen betegséget.

A legtöbben elővigyázatosságból elkerülik a fertőzésekkel fenyegető nyilvános tereket. A megkérdezett magyarok 80 százalékával előfordult, hogy inkább kihagyta a koszosnak tűnő nyilvános mosdót, minden második válaszadó így tett a közös zuhanyzóval, 22 százalékuk pedig inkább gyalog ment, mintsem hogy elkapjon a tömegközlekedésen valamilyen betegséget.

A magyar nők különösen elővigyázatosnak bizonyultak,

hiszen 80 százalékuk kézfertőtlenítőt is tart magánál, és szinte mindegyikük visz magával saját papírzsebkendőt a nyilvános mosdóba. És természetesen nem ülnek a fedetlen WC ülőkére – mindössze 7 százalékuk tenne ilyet, míg szinte minden harmadik megkérdezett magyar férfi ülőke takaró és tisztító hiányában isgond nélkül ráül a nyilvános WC-re.

A kézmosást a legtöbben nem hagyják ki: a megkérdezett magyar nők naponta átlagosan kilencszer, a férfiak pedig nyolcszor mosnak kezet. A férfiak körében az amerikaiak, a franciák és a svédek ennél is kevesebbszer mosnak kezet, a nők között a mexikói, a brit és az orosz nők járnak az élen. És hogy kik mosnak a nemzetközi kutatás tanulsága szerint a legtöbbet kezet? Az indiaiak: legalább tízszer naponta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×