eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Akinek iskolás gyereke van, ez nélkülözhetetlen információ

Akinek iskolás gyereke van, ez nélkülözhetetlen információ

Kezdődik az iskola, a tanszerek beszerzése, a lelki felkészülés mellett a családnak azt is érdemes átgondolnia, milyen rendszerben fog a gyerek enni és mit, mennyit, hogyan fog mozogni.

Magyarországon minden negyedik gyermek túlsúlyos. Ez döbbenetes adat, és borús jövőképet fest – hangsúlyozta Czanik Balázs fitneszedző a Harmonet portálon.

Akinek iskolás gyereke van, ez nélkülözhetetlen információ

„Ezért kell, hogy iskolás korban sokat mozogjon és minőségi ételeket egyen a gyerek. Nagyon jó, hogy minden nap van testnevelés óra az iskolákban, de ez nem elegendő. Teljesen másként éli meg azt a gyermek, amikor két óra között kell tornáznia, mint amikor tanítás után elmegy egy olyan edzésre, amit ő választott, talán tehetsége is van hozzá és örömét leli benne.”

A fitneszedző szerint a gyereknek ajánlott hetente két-három alkalommal edzésre járni, és sok olyan tevékenységet végezni, amihez mozogni kell. Sokat segíthet, ha a gyerek már pici korától olyan családi programokon vesz részt, amiben mozgás van – tette hozzá Czanik Balázs.

„Közös kirándulással, bringázással, focizással meg lehet alapozni a gyerekek sportszeretetét, és talán ez a legfontosabb, mert akkor a későbbiekben is igénye lesz rá. A sok mozgástól egészséges lesz és az iskolai teljesítménye is jobbá válik.”

Czanik Balázs hangsúlyozta, sokszor a szülők életébe nem fér bele, hogy iskola után edzésre vigyék a gyereket, majd egészséges ételeket készítsenek, pedig nagyon fontos lenne, mert a 8-14 éves kor közötti időszak alapozza meg a további életet.

„Ha valaki általános iskolás korban elhízott, nagy valószínűséggel túlsúlyos lesz felnőttként, de ugyanígy igaz az is, hogy ha ebben az időszakban sportol a gyerek, akkor felnőttkorában is szeret majd mozogni és nem hízik el.”

Akinek iskolás gyereke van, ez nélkülözhetetlen információ

Nagyon fontos a minőségi, rostban gazdag alapanyagokból készített ételek fogyasztása, az, hogy sok zöldséget, gyümölcsöt egyenek a gyerekek – mondta a fitneszedző. Czanik Balázs kiemelte, nem szabad tiltani a chipset és az édességeket, semmi bajuk nem lesz, ha néha ilyeneket esznek. A lényeg a mennyiség és a minőség.

„Sok zöldségből – zeller, cékla, édesburgonya –, sőt almából is lehet chipset készíteni: vékony szeletekre vágva a sütőben megsütni. Ez roppant egészséges, és könnyű a gyerekekkel megszerettetni.”

A gyerekeknél is nagyon oda kell figyelni a megfelelő folyadékfogyasztásra – hangsúlyozta Czanik Balázs. Hozzátette, ez semmiképpen nem cukros üdítőket, hanem vizet jelentsen – olvasható a Harmonet cikkében.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×