eur:
394.4
usd:
370.04
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Belső Nóra: lehet tenni a lúzer-érzés ellen

Belső Nóra: lehet tenni a lúzer-érzés ellen

A szakember szerint leginkább a siker utáni vágy húzódik meg a közösségi oldalakon tapasztható lájkvadászat mögött. A kamaszok mellett a pozitív önképpel nem rendelkező felnőttek hangulatát is befolyásolhatja, ha nem érkezik elég "lájk", vagyis "tetszik" visszajelzés egy-egy posztra - mondta az InfoRádiónak Belső Nóra pszichiáter.

Az elismerés utáni lelki szükséglet az ember legalapvetőbb lelki szükséglete - emelte ki Belső Nóra a közösségi oldalakon tapasztalható lájkvadászattal kapcsolatban. Hozzátette: komolyan kell venni, ha valaki ezen kesereg, hiszen ez azt jelentheti, hogy ha még itt sem, talán a való életben sem kap elég elismerést. Inkább abban kellene segíteni, hogy miért olyan fontos neki az, hogy elegendő elismerést kapjon.

"Van-e olyan terület az életben, ahol az illető megkapja a neki szükséges elismeréseket? Például a családban, a szakmában vagy az élet más területein?" - tette fel a kérdést a pszichiáter.

"Sokszor tehát arra gondolhatunk, hogy az élet más területein kellene jobban kibontakoznia valakinek, de a közösségi oldal egy egyszerűbb út az elismerésszerzésre - feltenni egy most főzött ételt, pár szuper nyaralási képet, frissen elkészült sminket, ami rögtön mások szemlélődésének a tárgya lehet és rögtön visszajelzést lehet róla kapni.

Inkább arról szól ez a folyamat, hogy sokkal rövidebb idő kell ahhoz, hogy valaki azonnali visszajelzést kapjon".

A lúzer-érzésről

Sok fiatalban felmerül, hogy ha nincs fenn a világhálón, vagy nem kap elég lájkot, akkor lúzer. A felnőtteknél ugyanez az érzés nyaralási képek, menő cuccok kapcsán jelenhet meg. A pszichiáter szerint ez egy hamis kép. Hangsúlyozta:

elsősorban azoknak fontos ez, akiknek egyébként is valamiféle negatív irányt mutat az önbecsülése, önbizalma, énképe.

"A saját praxisomban is azt látom, hogy azoknak fontos a sok lájk, és a lúzer-érzés azokban jelenik meg - legyen az felnőtt, gyerek, akár tizenéves -, akiknek amúgy sem igazán pozitív az önképe" - mondta Belső Nóra.

Segíteni elmondása szerint úgy lehet, ha a környezet vagy egy szakember elgondolkodik azon, hogyan lehetne az illető egészséges önbecsülését miként lehetne fejleszteni, az önképét pozitívabbá tenni, az önértékelését növelni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×