eur:
392.99
usd:
367.25
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Újra jön a meleg - így ne legyünk betegek a légkonditól

Újra jön a meleg - így ne legyünk betegek a légkonditól

A nyári hőhullámok megszaporodásával egyre több nyilvános helyre és lakásba kerül légkondi. A tapasztalatok szerint azonban sokan nincsenek tisztában a berendezés helyes használatával, ami akár egészségügyi kockázattal is járhat.

Mire érdemes odafigyelni?

Jólesik a forróságban a légkondi hűs levegője, azonban a használatakor nem árt bizonyos szabályokat betartani. A lehűtött szoba száraz levegője nem tesz jót a szemünknek és az orrnyálkahártyánknak, nem ritka az sem, hogy a fejünk fájdul meg tőle. A nagy hőmérséklet-különbségektől könnyen megfázhatunk, a berendezés felületes tisztítása pedig legionárius betegséget okozhat. A nem megfelelő használat ízületeinkre is rossz hatással lehet. A NaturMed Hotel Carbona reumatológusa, Dr. Kurth Géza arra hívta fel a figyelmet, hogy a klíma egészségügyi kockázatai néhány egyszerű tipp betartásával mérsékelhetőek.

Rendszeresen tartsuk karban a berendezést!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy minimum évente egyszer meg kell ejteni mind a beltéri, mind az autós légkondi kitisztíttatását. A reumatológus szerint a szűrőberendezésben a por mellett a gombák, baktériumok is megtelepedhetnek, használata így komoly fertőzésveszéllyel járhat, ha nem figyelünk oda a rendszeres karbantartásra. A tisztítás és fertőtlenítés mellett bizonyos időközönként a szűrőt is ki kell cserélni.

Ne feledkezzünk meg a szellőztetésről!

Míg gyakran élvezzük a klímából áradó hűs, frissítőnek ható levegőt, nem szabad elfelejtenünk, hogy a berendezés csupán a benti levegőt forgatja. Szellőztessünk rendszeresen reggel vagy este, hogy friss levegő kerüljön az elhasznált helyére.

Törekedjünk a fokozatosságra!

Annak érdekében, hogy szervezetünket ne terheljük feleslegesen, a benti levegő hőmérsékletét ne állítsuk 5-8 Celsius-foknál hűvösebbre a kinti értékhez képest. Így testünk is fokozatosan hűl le, és amikor kimegyünk a melegbe, akkor nem leszünk rögtön rosszul a ránk zúduló hőségtől, és óriási hőmérséklet-különbségtől.

Ne tartózkodjunk a klíma közvetlen közelében!

Hiába esik jól a bennünket érő hideg levegő, fontos, hogy ne legyünk huzamosabb ideig a légkondi alatt. Ezáltal elkerülhetjük a megfázást, az ízületi fájdalmak és gyulladás kialakulását vagy akár a klímareumát. A légkondicionáló száraz levegője miatt gyakori panasz például az orr és a torok nyálkahártyájának kiszáradása. Ezenkívül szemszárazságot, fejfájást és szédülést is előidézhet a hűtött helyiségben tartózkodás.

Ha már megvan a baj, forduljunk szakemberhez!

A reumatológus szerint, ha már kialakult a probléma, akkor mindenképpen érdemes szakember tanácsát kikérni, függően a tünetekről. Az influenzaszerű tünetekkel érdemes azonnal a háziorvost felkeresni, olyan mozgásszervi panaszok, mint például a klímareuma kezelésére kiváló megoldást nyújtanak a termálvizes fürdőzések, a sókamra, az inhaláció és a Bemer mágnesterápia is.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×