eur:
394.03
usd:
364.7
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Sokkoló hőség: az időjárás arcul üti a fél világot - képgaléria

Olaszországban már elkezdődött a szüret, a Madarasi Hargitánál erdőtűz pusztít, Kínában megrohamozza a tömeg a strandokat. Így reagál a hőségre a világ.

Jóval korábban kezdődött idén a szüret a hőség sújtotta Olaszországban

A világ legnagyobb szőlőtermesztő országában pénteken hivatalosan megkezdődött a szüret, a hőség sújtotta Olaszországban az elmúlt évtizedben nem volt példa arra, hogy ilyen korán hozzálássanak a szőlőfürtök begyűjtésének.

Az olasz szüret hagyományosan az ország északi részén kezdődik, ahol az első chardonnnay szőlőket le is szedték pénteken a Faccoli családi borászatban a Milánó közeli Franciacorta térségben. Ám a híres borrégiót idén megelőzte Szicília, ahol már javában tart a szüret és a szomszédos Piedmonte térség, ahol az egyik borászat már július 29-én megkezdte a fürtök begyűjtését.

Idén országszerte mintegy 10 nappal kezdődik korábban a szüret.

Az olasz borászokat a hőség és az aszály mellett idén a kora tavaszi fagyok, majd jégesők is sújtották, a Coldiretti mezőgazdasági szervezet azzal számol, hogy 10-15 százalékkal kevesebb lesz a szőlőtermés.

A borászok azonban úgy vélik, még a pakliban van a lehetőség, hogy az idei egy jó évjárat lesz.

"Vannak szomjazó szőlőtőkék a völgyben. Mivel idén nagyon korán érkezett a hőség, nagyon kicsik a fürtök és a szemek, ezért minőségi szempontból jó szőlőink lesznek, ha végre elkezd esni az eső. A mennyiség kevesebb lesz, de ez nem probléma a jó bor szempontjából" - mondta Manfred Ing, a toszkánai Querciabella szőlészet dél-afrikai borásza.

A száraz meleg ráadásul azt jelenti, hogy betegségmentesek a szőlészetek. A hőség és a vízhiány azt jelenti, hogy a szőlőtőkék túlélő módra kapcsoltak, késleltetik az érést - magyarázta az AFP francia hírügynökség tudósítójának.

Az olasz borászati szektor, amelynek eladásai évi 10,5 milliárd euróra rúgnak és amely 1,3 millió ember foglalkoztat, jelenleg az olasz gazdaság egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata.

A Coldiretti adati szerint 2017 első négy hónapjában az export a 2016. évi 5,6 milliárd euróról mintegy 5 százalékkal nőtt.

Bozóttűz pusztít a Madarasi Hargitán

Mintegy három hektáron gyulladt ki a bozót a Madarasi Hargita hegycsúcs közelében - jelentette pénteken az Agerpres hírügynökség.

Az Agerpres híre szerint egy nehezen megközelíthető hegyoldalon a kivágott fák tuskói és a fiatal csemeték gyulladtak meg, és a tűz egy erdős hegyoldalt is veszélyeztetett. A tűzoltóautók nem tudták megközelíteni a lángokban álló hegyoldalt, ezért a kora délutáni órákban a tűzoltók lapátokkal, seprűkkel próbálták megfékezni a lángok terjedését.

Alina Ciobotariu, a Hargita megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-nek elmondta, a Csíkszerdából kivezényelt hivatásos tűzoltóknak a madarasi, madéfalvi és csíkrákosi önkéntes tűzoltók nyújtanak segítséget az oltásban. A délutáni órákban együttes erővel sikerült megakadályozniuk, hogy a tűz átterjedjen az erdőre, és folyamatban van a tűzfészkek teljes felszámolása. A szóvivő elmondta: a kigyulladt terület a csíkrákosi közbirtokosság tulajdonában van. Hozzátette: a tűzoltók nem jelentették, hogy a lángok a Madarasi Hargita üdülő- és síközpont panzióit, menedékházait is veszélyeztetnék.

Hargita megyében péntekre és szombatra másodfokú, narancs jelzésű hőségriasztást bocsátott ki a román meteorológiai szolgálat. A száraz hőség fokozza az erdőtüzek veszélyét.

Elromlott a klímaberendezés, bezárták a firenzei Uffizi-képtárat a hőség miatt

Szombaton nyitják újra az Uffizi-képtár termeit, miután a meghibásodott légkondicionáló rendszer miatt a múzeum látogathatatlanná vált a hőség miatt péntek délelőtt.

Hosszú sorban órákon át várakoztak a képtár bejáratánál a látogatók, miután péntek délelőtt bezárták az Uffizit az elromlott klímaberendezések miatt. A múzeum vezetősége azt ígérte, gyorsan megoldják a problémát, a képtárat azonban csak szombaton nyitják újra.

Elke Schmidt múzeumigazgató elmondta, hogy vízhiány miatt állt le a légkondicionálás. Ha kell, tartálykocsikkal hozunk vizet szombatra - hangoztatta az Uffizi vezetője.

Az olasz polgári védelem vasárnapig meghosszabbította a hőségriasztást, amely már eddig is huszonhat olasz nagyvárosban volt érvényben. Ez az ötödik egymást követő kánikulahullám Olaszországban a nyár eleje óta, és egyben a legmelegebb is, ezért Lucifernek nevezték el. A legmagasabb mért hőmérséklet mindenhol 40 Celsius fok körüli.

A legnagyobb forróságot eddig Caserta megyében, Grazzanisében érezhette a lakosság: a magas páratartalom miatt 54 fokos volt az érzékelt hőmérséklet.

A Pó-folyó vízhozama a felére csökkent.

Enyhülés a jövő héten várható.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×