eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Tarolnak a magyar borok külföldön

Az Országos Borverseny aranyérmes borai máris felhívták magukra a figyelmet határainkon túl. Két kategóriagyőzelem, egy nagy aranyérem, nyolc aranyérem: ez az első nemzetközi megmérettetés mérlege Csehországban.

A csehországi Oenoforum-on a borokat 9 ország szakértőiből álló 42 fős szakmai zsűri kóstolta. A versenyre 8 országból összesen 541 bor érkezett.

A természetes édes borok kategóriagyőztese a Basilicus Tokaji 2013-as 6 puttonyos Aszúja lett, a legjobb vörösbor címet pedig a Sauska Pincészet 2012 Villányi Prémium Cabernet franc-ja nyerte el.

A tételek közel fele érkezett külföldről, a magyar borokat tehát nemcsak cseh és szlovák, hanem francia, olasz, német, új-zélandi tételekkel együtt kóstolták.

A zsűriben európai borászok és szőlőtermelők, a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV), a Nemzetközi Borász Szövetség (UIOE), valamint Csehország és Szlovákia neves borszakemberei értékeltek. A borversenyt – az OIV védnökségével – a cseh szőlő- és borszektor szakmai és állami szervezetei rendezték.

A díjazott borok:

  • Szeleshát Birtok – Szeleshát Cuvée (2011), arany
  • Kincsem Kastély Szőlőbirtok - Kincsem Kastély Hárslevelű Késői szüret (2013), arany
  • Grand Tokaj Zrt. - Grand Tokaj Tokaji Aszú 6 puttonyos (2013), arany
  • Thummerer Vilmos - Thummerer Egri Cabernet Sauvignon Superior Válogatás (2012), arany
  • Vylyan Pincészet – Vylyan Mandolás (2012), arany
  • Sauska És Társa Kft. - Villányi Cabernet Franc (2012), arany, a borverseny legjobb vörösbora
  • Schieber Pincészet - Quinta Essentia (2012), arany
  • Basilicus Szőlőbirtok Borászati Kft – Tokaji Aszú 6 puttonyos (2013), arany, a borverseny legjobb édes bora
  • Hangavári Pincészet – Tokaji Aszú 6 puttyonyos (2013), arany 
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×