eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Ezt isszák a gyerekek

Az elmúlt években egyértelműen nőtt a gyermekek tudása az egészséges életmódról, jelentősen csökkent a cukros üdítőitalok és érdemben nőtt a víz fogyasztásának mértéke minden vizsgált korosztálynál - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerdán Dunakeszin, a vízfogyasztást népszerűsítő program zárórendezvényén.

Rétvári Bence az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYEI) által meghirdetett HAPPY Hét program eredményeit összegezve elmondta, hogy ez igen fontos kezdeményezés, mivel a felnőtt lakosság 65 százaléka küzd túlsúllyal és ez befolyásolja az egészségben eltöltött évek számát.

Hozzátette: már gyermekkorban fontos felhívni a figyelmet az egészséges életmódra, amit a kormány több intézkedésében már meg is tett. Ilyen volt a dohányzás lehetőségeinek korlátozása, a csipszadó hatálya alá eső termékek kitiltása az iskolákból és a mindennapos testnevelés bevezetése.

Pozsgay Csilla, az OGYEI főigazgatója elmondta, hogy a programot eddig nyolc alkalommal tartották meg, az ideit május 8. és 12. között. Kitért arra, hogy mostanra 42 óvoda és 132 iskola összesen 36 200 gyerekkel vesz részt a kezdeményezésben, és az idén a dunakeszi Bárdos Lajos Általános Iskola nyerte el a rendezvény fődíját.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, szimbolikus jelentőségű, hogy egy dunakeszi iskola nyerte el az OGYEI programjának fődíját, hiszen Dunakeszi a víz városa. Hozzátette, hogy Budapest vízbázisának nagy részét 40 kút és - 65 ezer köbméter napi vízkivételezéssel - a település környéke biztosítja.

Az államtitkár kitért arra, hogy a kormányzat elkötelezett a vízivás és a gyermekek egészséges életmódjának népszerűsítésében, ezért is tette lehetővé, hogy mára 318 ezer gyermek jusson hozzá naponta egészséges ételekhez az oktatási intézményekben.

Az OGYEI által 2007-től meghirdetett HAPPY program (Hungarian Aqua Promoting Program in the Young) a magyarországi vízfogyasztást népszerűsíti a fiatalok körében, megvalósítását az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tette lehetővé.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×