eur:
393.79
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Zsúfoltság a Mount Everesten

Rekordszámú, csaknem négyszáz alpinista készül arra, hogy megmássza a világ legmagasabb hegyét, a 8848 méteres Mount Everestet - jelentette be a nepáli idegenforgalmi minisztérium.

A nepáli hatóságok idén 42 expedíció 372 tagjának, nagy többségében külföldi hegymászónak adtak engedélyt a csúcshódításra, nem számítva a körülbelül ugyanennyi helyi segítőt. Tavaly 34 csoport 289 tagja kapott mászóengedélyt.

Az időjárás leginkább májusban kedvez a hegymászóknak.

A résztvevők idei kiemelkedő száma azzal függhet össze, hogy lavinakatasztrófák miatt az elmúlt években több expedíció kénytelen volt dolgavégezetlenül hazatérni, a nepáli kormány azonban meghosszabbította a mászóengedélyük érvényességét, és sokan idén igyekeznek pótolni az elmaradt expedíciókat. Az első hegymászók a hét végén indulhatnak útnak.

Noha az idei mászószezon hivatalosan csak ezután indul, Ueli Steck svájci sztáralpinista személyében már vasárnap, április 30-án halálos áldozatot követeltek a hegyek. A 40 éves hegymászó az Everest meghódítására edzve a közeli Lhoce-hegy oldalában, 7300 méteres magasságban megcsúszott és a mélybe zuhant, holttestét 1000 méterrel lejjebb találták meg helikopterrel. A gyorsaságáról és teherbírásáról ismert, több rekordot is felállító svájci hegymászót csütörtökön a Mount Everest lábánál fekvő buddhista kolostorban hamvasztották el buddhista szertartás szerint.

A Magyar Everest Expedíció tagjaként Klein Dávid és Suhajda Szilárd is arra készül, hogy első magyarként oxigénpalack nélkül jussanak fel a világ legmagasabb csúcsára. Az expdeíció korábbi közlése szerint a két hegymászó legkorábban május közepén próbálkozhat a csúcstámadással.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×