eur:
395.78
usd:
372.66
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Kullancsveszély: mikor érdemes beoltatni a gyereket?

Kullancsveszély: mikor érdemes beoltatni a gyereket?

Már egyéves kortól ajánlott a kullancs elleni védőoltást beadatni a kisgyermeknek, ez ugyanis az egyetlen módszer, amellyel a súlyos következmények megelőzhetők - mondta az InfoRádiónak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A bogarak, szúnyogok jelenléte ugyanannyira kellemetlen mindenkinek, de nem jelent nagyobb rizikót a gyerekek számára - mondta Póta György.

„Azoknál a rovaroknál, amelyek nagyobb bajt okozhatnak – például a darazsak – már jobban kell figyelni. Meg kell tanítani a gyereket, hogy ne féljen a darazsaktól. Mert a személyes tapasztalatom az, hogy a darazsak nem szoktak csak úgy csípni, csak akkor, ha őket is támadják” - tanácsolta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Elmondta, hogy komolyabb bajt csak annál a gyereknél okoz a darázscsípés, aki genetikusan allergiás a darázscsípésre. Ám

nincs olyan vizsgálat, amellyel ki lehet szűrni az allergiát,

kizárólag onnan tudhatjuk, amikor az első darázscsípésnél kialakul a baj.

Ezért mindenképpen érdemes otthon receptre kapható allergia elleni szert tartani – tanácsolta Póta György.

Az olyan heves allergiás reakcióra viszont, amelyik intenzív osztályt igényelne, nem lehet felkészülni – tette hozzá a háziorvos.

Kullancsveszély: mikor érdemes beoltatni a gyereket?

Emlékeztetett arra, hogy a kullancs által átvitt fertőzések súlyos következményekkel járhatnak.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke elmondta, hogy

már egyéves kortól lehet oltatni a gyereket.

„Elvileg egyéves kor alatt is lehet, ám a csecsemők még nincsenek nagy veszélynek kitéve, hiszen

amíg a gyerek a saját lábán nem közlekedik az aljnövényzetben, addig nem mászik olyan könnyen a bőrére a kullancs.

Ám amikor totyogós korba ér, onnantól kezdve reális veszélyt jelentenek a kullancsok” - közölte Póta György.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke úgy véli, minden kisgyereket célszerű beoltani. Akik sűrűbben járnak a természetben, azokat minél korábban, míg akik ritkán járnak a természetben, kicsit később is ráér beoltatni. De az óvodai kirándulások, iskolai táborok mindig magukban hordozzák a veszélyt, még akkor is, ha a család egyébként nem nagy természetjáró” - figyelmeztetett a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×