eur:
395.4
usd:
372.14
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Ezekre figyeljen oda ma

Ezekre figyeljen oda ma

Itt az óraátállítás: vasárnap éjjel elveszítettünk egy órát.

Ma volt a tavaszi óraátállítás, hivatalosan éjjel kettőkor kellett háromra állítani az időmérő eszközöket. 

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Póta György szerint a gyermekek szervezetét nem viseli meg az átállás, de fáradság, nyűgösség jelentkezhet náluk. A gyerekek szervezete nem foglalkozik az óraátállítással, hanem tartja a saját biológiai óráját, ezért nem lehet minden zökkenő nélkül az új idő szerint kelteni, fektetni a gyerekeket. Részletek és jó tanácsok itt.

A tavaszi óraátállítás felborítja a szervezetünk bioritmusát, ami miatt a kortizol és más hormonok termelése is megváltozik. Ennek hatására jóval fáradékonyabbak leszünk, és csökken a reakcióképességünk, az antistressz-hormon szintjének változása miatt pedig jóval ingerlékenyebbek lehetünk főleg a hétvége utáni két-három napban – mondta az InfoRádióban Torzsa Péter háziorvos, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense. Elmondta: az óraátállítás utáni hétfőn és kedden körülbelül 10 százalékkal emelkedik az infarktusok előfordulása.

Kialvatlanságot is okozhat az óraátállítás - mondta az InfoRádió érdeklődésére a Budapesti Alvásközpont vezetője. G. Németh György szerint a kialvatlanság ma már népbetegségnek számít és oly sokakat érint, hogy Az Alvásorvosok Szövetsége egyenesen globális járványról beszél. Az átállási időszakok utáni 24 órában megnő a közlekedési balesetek száma, és megnő a kórházakban segítséget kérők száma. Kiemelte: személyenként eltér, hogy kinek mennyi idő kell ahhoz, hogy a szervezete hozzászokjon a változáshoz.

Az évek előrehaladtával és a technikai fejlődés következtében sem csökken az óraátállítással megtakarított energia mennyisége - mondta az InfoRádióban a hétvégi óraigazítás kapcsán a MAVIR szóvivője. Berczelly Réka szerint ezzel a megoldással 4-5 milliárd forint takarítható meg, és az el nem használt energia a környezetterhelést is csökkenti. Ezzel egy közepes magyar város teljes éves fogyasztását nem használjuk fel, és így azt nem is kell megtermelni.

Figyeljen, aki vonatozik: több nemzetközi és belföldi vonatot is érint a vasárnap kezdődő nyári időszámítás, amikor az órákat hajnali kettőkor háromra kell állítani.

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Emelkedéssel próbálkoznak az amerikai tőzsdék

Emelkedéssel próbálkoznak az amerikai tőzsdék

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Ezt követően az amerikai tőzsdék emelkedéssel próbálkoznak a Dow vezetésével. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×