eur:
394.09
usd:
364.86
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Így kerüljük el a front miatti fejfájást és fáradékonyságot

Így kerüljük el a front miatti fejfájást és fáradékonyságot

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint legutóbb 1985-ben volt olyan fagyos a január, mint idén. A február azonban tavasziasan indult, a hétvégén megdőlt a melegrekord, a mérések kezdete óta abszolút csúcsnak számít a Kaposváron szombatra virradóra mért 9,5 Celsius fokos hőmérséklet. A 20 fokos hőmérséklet-ingás megviseli az emberi szervezetet – mondta az InfoRádiónak Torzsa Péter háziorvos, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense.

Általánosságban elmondható, hogy minden embert megvisel a hőmérséklet-ingadozás, különösen akkor, ha front van. De vannak betegek, akik még nehezebben viselik a frontokat. Ilyenek

a túlhajszolt életmódot folytató emberek, akiknek esetleg instabil az idegállapotuk, gyengébb a fizikai állapotuk, ilyenek az idősek és a gyerekek

– közölte Torzsa Péter.

Hozzátette, hogy idősebb korban más betegségek is gyakrabban előfordulnak, amelyek miatt szintén nehezebb alkalmazkodni az időjárás-változásokhoz.

Ilyen betegség lehet a cukorbetegség, a daganatos megbetegedések, a szív- vagy kardiovaszkuláris betegség – sorolta a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense.

Elmondta, hogy 10-20 fokos hőmérséklet-változásnál a koncentrációképességünk is rosszabb lesz. Ezért fontos a hivatásos sofőröknek ilyenkor jobban odafigyelniük, érdemes gyakoribb szünetet tartani, hiszen a szünet után jobban tudnak koncentrálni a vezetésre.

„Azzal segíthetjük a saját helyzetünket ilyenkor, ha folyamatosan edzettek vagyunk, az immunrendszerünket erősítjük.

Ehhez a rendszeres testmozgás elengedhetetlen, megfelelőnek kell lennie a folyadékfogyasztásunknak, és ne csak este, hanem egész nap próbáljunk elég vizet inni” - tanácsolta a háziorvos.

Torzsa Péter hozzátette, hogy lehetőség szerint arra is oda kell figyelni, hogy réteges legyen az öltözködésünk.

„Jellemző ilyenkor a vérnyomáscsökkenés, ezért előfordulhat, hogy aki vérnyomásbeteg, annak például csökkentenie kell a vérnyomáscsökkentő dózisát, és emelkedhet ilyenkor a páciensek pulzusa is” - folytatta a hőmérsékletváltozás lehetséges következményeinek sorolását Torzsa Péter.

A depresszióra hajlamosaknál erősödhetnek a tünetek, ha pedig valakinek zöld hályoga, glaukómája van, ilyenkor rohamok gyakrabban alakulhatnak ki.

„A migrénes fejfájás is gyakrabban jelentkezik olyankor, amikor fronthatásokat tapasztalunk”

- emelte ki a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×