eur:
392.53
usd:
365.83
bux:
66755.33
2024. április 25. csütörtök Márk
Széll Tamás éttermet nyit, és szakít a Bocuse dOrral

Széll Tamás éttermet nyit, és szakít a Bocuse d'Orral

Széll Tamás negyedik lett a Bocuse d'Or világdöntőjén. A sztárséf szerint a következő világdöntőn a magyar csapat dobogós lehet, ő maga azonban nem tervez több versenyzést. Ehelyett saját éttermet nyit a jövőben, bisztrója február végétől várja a vendégeket - mondta a Pénzcentrumnak adott interjújában.

Nem indul több Bocuse d'Or-szakácsversenyen Széll Tamás, mert már másra szeretne koncentrálni. Februárban a Hold utcai piacon nyit egy bisztrót, de távolabbi terveiben szerepel egy fine dining étterem megnyitása is. 

A Bocuse d'Or pontozási rendszerét összetettnek és igazságosnak tartja, ezért egyetért a zsűri döntésével. "Úgy érzem, hogy a csapatommal 150-200 százalékot tudtunk nyújtani, de volt három olyan csapat, aki picivel jobbat főzött. Ennyi" - mondta a Pénzcentrumnak.

Az új bisztrójában magyar konyhát vezet majd minőségi magyar alapanyagokból, és hisz abban, hogy a Hold utca két éven belül nagyon jó gasztropiac lesz, és ennek ő is szeretne részese lenni. Nem árulta el, hogy melyik a kedvenc étterme, de úgy látja, gombamód szaporodnak az olyan éttermek Magyarországon, amelyek próbálnak kiszabadulni a szürke beidegződésekből.

A vendéglátós szakemberek elvándorlásáról azt mondta, azért mennek külföldre dolgozni a szakemberek, mert többet akarnak keresni, ezért színvonalas vendéglátóhelyekre van szükség a fővárosban és vidéken is, amelyek képesek kitermelni a versenyképes fizetést. Ehhez azonban fizetőképes kereslet is kell, ami csak magyar pénztárcára alapozva szerinte gyakorlatilag lehetetlen.

Nem szereti, ha ezt mondják,  hogy Magyarország most már felkerült a világ gasztrotérképére, mert szerinte csak az igaz, hogy a legjobb úton van, mert a magyar konyha keresi a valós helyét, és méri fel az állapotát, ami azt jelenti, hogy a szakácsok és a fogyasztók közül is egyre többen minőségi váltásra törekszenek. Azonban főleg a hozzánk látogató turisták nyitottak, ők keresik a minőségi magyar gasztronómiát, a magyarok viszont kevésbé, ők még picit óvatosabbak.

"A csúcsgasztronómia úgy működik, mint egy piramis, aminek a csúcsán vannak a topéttermek, a legalján pedig akár a közétkeztetés. A kellő alapanyag-ismerettel és technológiai tudással felvértezett szakácsok újításai először leszivárognak a kisvendéglői szintre, majd az otthonok konyháiba is, innen pedig a közétkeztetésbe, feltéve, hogy eléri a megfelelő szintet ezeknek az éttermeknek az alapanyag-ellátottsága. Ez évtizedekig eltarthat" - mondta Széll Tamás az interjúban.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×