eur:
394.13
usd:
368.78
bux:
66295.2
2024. április 25. csütörtök Márk
Miért betegszünk meg télen könnyebben?

Miért betegszünk meg télen könnyebben?

A kevés napfény, a hideg, a túl rövid nappalok, vagy a mozgáshiányos hónapok miatt is leszünk télen gyakran betegek – mondta az InfoRádiónak Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa.

Miért betegszünk meg télen könnyebben?

Azt gondolhatjuk, az őszi-téli időszakban gyakori nátha, vagy más néven meghűlés előfordulását – nevéből adódóan – a zord időjárás, a hideg levegő segíti. A Yale University kutatói vizsgálattal is igazolták ezt a felvetést. Egereken végzett kísérletükben megfigyelték, hogy a külső hőmérséklet csökkenésével egyenes arányban romlott az egerek védekező képessége.

A legtöbb náthát embereknél a rhinovírus okozza, a kutatók ezért a kórokozó egy módosított, egerekben is tüneteket előidéző típusával fertőzték meg a kisállatokat. Észrevették, hogy ahogyan csökkent a külső hőmérséklet, a kórokozó úgy fertőzött meg egyre több egeret. Mindez azért történt, mert a légutakban található védekező sejtek működése egyre romlott. Normál testhőmérsékleten ezek a sejtek figyelmeztető jelzéseket küldtek a körülöttük lévő sejteknek, amelyek ennek hatására olyan antivirális fehérjéket állítottak elő, amelyek elpusztították a légutakba került kórokozókat. A hőmérséklet csökkenésével azonban a sejtek működése jelentősen lecsökkent, kevesebb fehérjét állítottak elő, így nem tudták meggátolni a kórokozók elszaporodását.

Miért betegszünk meg télen könnyebben?

Kádár János szerint, mivel télen a hideg ellen nem sokat tehetünk, a hangsúlyt inkább arra kell fektetni, hogy támogassuk az immunrendszer működését. A főorvos ehhez azt ajánlja, fogyasszunk rostdús, fehérjében gazdagabb ételeket és vigyázzunk a bélflóra egészségére.

„Az egészséges bélflóra az immunrendszer alapja, ezért kerülni kell a felesleges antibiotikum szedését, ha mégis szükséges, probiotikumokkal támogassuk a működését. A vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok közül az antioxidánsok, A- és E-vitamin, polivitaminok, szelén, cink ajánlott, de

érdemes a természet patikáját is segítségül hívni:

a fagyöngy és az Echinacea is hatásos a betegségek elleni védekezésben.”

Télen több időt töltünk zárt térben, ahol a kórokozók is könnyebben terjednek, ezért nagyon fontos a megfelelő zsebkendőhasználat és a rendszeres kézmosás. A túl száraz levegő is irritálja, kiszárítja a légutak nyálkahártyáját, emiatt is könnyebben kaphatunk el fertőzéseket. Érdemes párásító készüléket használni, vagy a szobákban teregetni – olvasható az Immunközpont közleményében.

+1 tanács

Furcsának tűnhet, de a jókedv is hatásos fegyver lehet a kórokozókkal szemben. Bizonyára mindannyian tapasztaltuk már, hogy magánéleti vagy munkahelyi stressz időszakában gyakrabban kaptunk el betegségeket. A kialvatlanság is fokozhatja a betegségekre való hajlamot. A szakember ezért azt ajánlja, úgy próbáljuk beosztani a napjainkat, hogy jusson idő pihenésre, testi-lelki feltöltődésre is.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×