eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Tilos a puszi és a kézfogás

Az időseknél az influenza A(H3N2) vírus okozhat súlyos, akár halálos kimenetelű megbetegedést, míg a fiatalabb korosztályba tartozóknál inkább a 2009. évi világjárványt okozó influenza A(H1N1) vírus lehet veszélyes. A megelőzés leghatékonyabb eszköze a védőoltás, valamint a gyakori kézmosás - hívta fel a figyelmet az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.

Az utóbbi évekhez képest korábban érkezett az influenza Európába. Magyarországon a 2. héten az előző hetihez viszonyítva kétszer annyian, 31 600-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - tudatta az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumában végzett virológiai vizsgálatok során a betegeknél influenza A vírus okozta fertőzést igazoltak, amelynek döntő többsége H3N2 altípusú influenza A vírus volt.

Az influenza az egészséges személyeknél általában szövődménymentesen zajlik - hangsúlyozta a tisztifőorvosi hivatal.

Hozzátették ugyanakkor, hogy az időseknél az influenza A(H3N2) vírus okozhat súlyos, akár halálos kimenetelű megbetegedést, míg a fiatalabb korosztályba tartozóknál inkább a 2009. évi világjárványt okozó influenza A(H1N1) vírus lehet veszélyes.

Jelenleg Európában a megbetegedések döntő többségét az influenza A(H3N2) vírus okozza. Ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is felhívta a figyelmet arra, hogy a súlyos légúti tünetekkel orvoshoz forduló időseknél gondolni kell az influenza megbetegedés lehetőségére, és javasolt influenza-specifikus kezelés még akkor is, ha előzetesen influenza elleni védőoltásban részesült a beteg. A kezelés akkor a leghatékonyabb, ha a tünetek megjelenését követő 48 órán belül megkezdődik.

Az influenza megelőzésének leghatékonyabb eszköze a védőoltás: beadatásának még ilyenkor is lehet szerepe a betegség elkerülésében - húzták alá a szakemberek. Az ebben az időszakban végzett oltások esetén ugyanakkor már fennáll a lehetősége annak, hogy az oltott személy azelőtt megbetegszik, hogy a védőoltás kifejtené hatását, amely 10-14 nap.

Azt javasolják, hogy amennyiben valaki a védőoltás beadatása mellett dönt, lehetőség szerint kérjen külön időpontot háziorvosától, hogy ne kelljen a zsúfolt rendelőben várakoznia, ahol magasabb a fertőződés kockázata.

Azt is kiemelik, hogy az influenza elleni védőoltás nem okozhat influenzás megbetegedést, hiszen az oltóanyag nem tartalmaz élő vírust, a vakcina teljesen biztonságos.

Influenzajárvány idején a fertőződés esélye csökkenthető, ha elkerüljük a zsúfolt helyeket és betartjuk az általános személyi higiénés szabályokat, különös tekintettel a kézhigiénére, a köhögéssel-tüsszentéssel kapcsolatos etikettre. A legfontosabb, hogy

amennyiben valaki az influenza tüneteit észleli magán, maradjon otthon

és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől - hívják fel a  figyelmet. 

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a következőket ajánlja az influenza elkerülésére:

  • Gyakran mosson kezet meleg vízzel és szappannal, különösen köhögés, tüsszentés, orrfújás és a zsebkendő kidobása után. Az alkohol-bázisú kézfertőtlenítők is hatékonyak. Ne érintse a szemét, orrát vagy száját a kezével, mielőtt azt megmosná.
  • Köhögéskor, tüsszentéskor tartson zsebkendőt a szája és az orra elé. Ha ez  épp nincs kéznél, akkor is inkább a könyökhajlatba, és ne a tenyerébe köhögjön/tüsszentsen. Javasolt a papírzsebkendő használata.
  • Lehetőség szerint kerülje a zsúfolt helyeket, zárt terekben gondoskodjon a gyakori alapos szellőztetésről.
  • Influenzajárvány idején kerülje az egyébként szokásos üdvözlési formákat, mint a kézfogás és a puszi, amelyek szintén növelik a megfertőződés kockázatát.
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×