eur:
395.74
usd:
371.98
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Kikészíti kezünket ez a kutya hideg

Akár ekcéma is kialakulhat a kézfején a nagy hideg miatt, ezért érdemes ilyenkor kézkrémet használni. A téli időjárás miatt a szájcserepedése is gyakori, amit szintén megfelelő ápoló termékekkel érdemes kezelni – tanácsolta Wikonkál Norbert bőrgyógyász.

„A hideg időjárás elég jelentős nyomot hagy a bőrünkön, hiszen ez az első védelmi vonal, ami a külvilággal való találkozáskor véd” - emlékeztetett a bőrgyógyász.

Kifejtette: két tényező okoz ilyenkor gondot. Egyrészt a külső levegő páratartalma nagyon alacsony, emiatt a bőrünk már a szabad levegőn való tartózkodás alatt meglehetősen megviselt állapotba kerül, másrészt pedig a benti levegő páratartalma is ilyenkor általában nagyon alacsony.

„A hideg levegő vízmegkötő képessége pedig a fizikai okok miatt lényegesen rosszabb, mint a meleg levegőnek a vízmegkötő képessége” - közölte Wikonkál Norbert.

Ezért a bőrünk hámsejtjei gyakorlatilag a nap 24 órájában folyamatosan veszítik a vizet magukból.

„Sokan azt hiszik, hogy ez egyszerűen azzal pótolható, hogy több folyadékot fogyasztanak. Ám ez csak részben igaz."

"A bőr hidratáltsága nem úgy működik, hogy a szervezetünkben lévő víz egész egyszerűen besétál a bőrbe, és ott elraktározódik, sokkal inkább a külső irányból érkező hatások határozzák meg a hidratáltságát” - ismertette a bőrgyógyász.

„Ezért egész egyszerűen a külvilággal kell olyan körülményeket teremtenünk, hogy a bőrünk megfelelő mennyiségű vizet tudjon megkötni. Ezért kell testápolót használnunk” - indokolta Wikonkál Norbert.

A szakember elmondta, hogy a vizesebb készítmények jobban hidratálnak, de ezeknek is speciális összetevőkkel kell rendelkezniük. Ilyen például a karbamid, más néven az urea.

„Azonban ha nagyon lehűl a levegő, és kint tombolnak a mínuszok, akkor már a nagyon vizes bázisú testápolókkal vigyázni kell,

mert a víz beszállítása közben a hámsejtek meg is fagyhatnak, ha nagyon vizes alapú a készítmény. Ezért ilyenkor el kell kezdeni zsírosabb készítményeket használni” - figyelmeztetett a bőrgyógyász.

Hozzátette: az ajkak cserepesedésével ugyanez a helyzet, ebben az esetben is figyelembe kell vennünk, hogy milyen a külső hőmérséklet. A viaszalapú, sűrűbb, zsírosabb hatású készítmények egész napra megfelelő hidratáltságot adnak.

„Ha valaki azt tapasztalja, hogy a nagyon száraz bőrén viszketést okozó bőrpír jelentkezik, pörkös felrakódások keletkeznek, akkor a bőrgyógyász szakorvost fel kell keresnie”

- tanácsolta Wikonkál Norbert.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×