eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Gyorsan kipusztulhat a leggyorsabb

A kihalása felé rohan a gepárd, a világ leggyorsabb állata egy tanulmány szerint, amely a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) amerikai tudományos folyóirat legújabb számában jelent meg.

Jelenleg kevesebb mint 7100 gepárd él szabadon a világban, 99 százalékuk Afrikában, területük mindössze 9 százaléka a korábbinak.

Korábbi becslések szerint - amelyek nem szerepelnek a Londoni Zoológiai Társaság (ZSL) és az amerikai Vadvédelmi Társaság (WCS) által végzett tanulmányban - a gepárdpopuláció létszáma a 20. század elején mintegy 100 ezer egyed volt.

"A gepárd egyenesen a kipusztulása felé rohan, és sürgős intézkedések híján gyorsan kihalhat" - írta a ZSL közleményében.

Az ázsiai gepárdból mindössze 43 egyedet számláltak össze Iránban. Zimbabwében a gepárdpopuláció 16 év alatt 1200-ról 170-re csökkent.

"Arra a következtetésre jutottunk, hogy a fajt sokkal inkább fenyegeti a kihalás, mint korábban hittük" - mondta a kutatást vezető Sarah Durant, aki szerint a gepárdszámlálás a nagymacskák "diszkrét természete" miatt nehéz feladat.

A gepárd az óránkénti 120 kilométeres csúcssebessége ellenére a leggyengébb ragadozónak számít. Hatalmas, húsevők által ritkán lakott területekre van szüksége, hogy ne kelljen elviselnie a nála félelmetesebb vadászok - oroszlánok és leopárdok - konkurenciáját.

A gepárdok mintegy 77 százaléka védett területeken kívül él, így ki vannak téve az orvvadászoknak és az élőhelyüket veszélyeztető emberi tevékenységeknek.

A tanulmány szerzői szeretnék, hogy a gepárdot vegyék fel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajokat felsoroló vörös listára, hogy nagyobb védelemben részesüljön.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×