Inforádió

Meghallgatom Élő adás

„Számunkra a humor a legkomolyabb dolog”

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Pontosan 20 évvel ezelőtt, 1996. december 6-án a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány üdítő színfoltot vitt a hazai orvoslásba: ekkor kezdődtek meg a bohócdoktori vizitek a SE. I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán.

Az elmúlt húsz évben jól ismert vendégekké váltak a bohócdoktorok a kórházakban. Szívesen látják őket az orvosok, nővérek és a szülők is, ők azonban arra a legbüszkébbek, hogy több mint 300 ezer beteg gyermek arcára varázsoltak mosolyt, elősegítve ezzel is mielőbbi gyógyulásukat.

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány speciálisan képzett előadóművészei jelenleg 13 gyermekkórházban és három idősotthonban dolgoznak, évente csaknem 1.000 alkalommal viszik el a gyógyító nevetést. A vizitáló bohócdoktorok humorral, nevetéssel és közös játékkal oldják fel a speciális helyzet okozta szorongást és lehangoltságot.

A nevetés sokoldalú jótékony élettani hatásai mára már közismertek: az emelkedő endorfintermelődés, és az ellenállóbbá váló immunrendszer mind nagyban hozzájárul a betegek gyógyulásához.

Ugyanilyen fontos a bohócdoktori vizitek kedvező lélektani és szociális hatása: a gyermekek örömteli, kreatív közösségi élményekhez jutnak a sokszor hónapokig elhúzódó kezelések során. Amíg a betegség elszigeteli a gyermekeket a kapcsolataitól, addig a bohócdoktorok a színes külvilágot és a felszabadultságot jelentik számukra.

A bohócdoktorok felelősségteljes munkájukra rendszeres színészi, pszichológiai és kommunikációs tréninggel készülnek, de az alapképzés során szociológiai és egészségügyi képzést is kapnak.

Az Alapítvány 20 évvel ezelőtt újító megközelítésével üde színt vitt a hazai gyógyításba. A fejlődés azóta is folyamatos, idén tovább bővül a bohócdoktor csapat és jövőre újabb kórházakban kezdik meg a rendszeres viziteket.

"Missziónk, hogy minél több gyermek és felnőtt életébe vigyünk vidámságot és nevetést. Továbbá, hogy szakmai felkészültségünkkel és egyedi megközelítésünkkel nélkülözhetetlen támogatást nyújtsunk az orvosoknak és nővéreknek gyógyító munkájuk során" - vallják a bohócdoktorok.