eur:
392.86
usd:
366.13
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Sokan tüdőbetegek, de nem tudnak róla

Tavaly a tüdőgondozó hálózatok 184 ezer krónikus obstruktív légzőszervi betegségben (COPD) szenvedőt tartottak gondozásban, de a becslések szerint ennél jóval több, 500-600 ezer a betegek száma, csak nincs minden érintett tisztában a betegségével - mondta a Magyar Tüdőgyógyász Társaság (MTT) elnökségi tagja pénteken egy szakmai szimpóziumon, Budapesten.

Horváth Ildikó a COPD világnapja (november 16.) alkalmából tartott rendezvényen előadásában felhívta a figyelmet arra is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint 2020-ra ez a betegség a harmadik vezető halálok lesz.

Kiemelte a MTT által létrehozott regiszter fontosságát, amelyben a betegség főbb jellemzői, a diagnóziskor felállított súlyosság, a gyógyszerelési igény részletesen látható, elemezhető.

A regiszterbe bekerült adatok alapján a betegek kétharmada már légszomjjal küzd, amikor a betegségüket felismerik, körülbelül egyharmaduknál már a légzésfunkció fele elveszett, és a betegek kétharmada dohányos volt.

A szakember hozzátette, ez a részletes, szervezett adatgyűjtés olyan kutatható adatbázist eredményez, amely a későbbi egészségpolitikai döntéshozatalt, a dohányzásról leszoktatással kapcsolatos fejlesztéseket, gyógyszerár-támogatási politikát, a prevenciós-rehabilitációs erőfeszítéseket, valamint a végstádiumú COPD-s betegek ellátásának fejlesztését támogathatja.

Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár arról a Magyarországra jellemző demográfiai helyzetről beszélt, amelynek alapján néhány évtizeden belül hárommillióra tehető majd a krónikus betegségben szenvedők száma.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány célul tűzte ki az egészségben eltöltött évek számának két évvel történő emelését, és ezzel összefüggésben szerinte nem lehet elégszer hangsúlyozni a népegészségügyi programok fontosságát.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×