eur:
393.77
usd:
365
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Fellélegezhetnek az allergiások

Véget ért az idei parlagfű-szezon, a parlagfű virágzása és pollenszórása befejeződött - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

Az illetékes hatóságok idén a november eleji adatok alapján országszerte 1749 parlagfű foltot derítettek fel, ennek a nagysága 3358 hektár, a legnagyobb fertőzött terület Pest és Somogy megyékben volt. Közölték, a végleges adatokat a hatósági ügyek lezárását követően teszik közzé.

A korábbi éveknek megfelelően július elsejével indult a parlagfűvel fertőzött területek ellenőrzése. A parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása esetén kiszabható növényvédelmi bírság mértéke 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

A november 10-i adatok szerint több mint 99 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki.

A közlemény kiemeli: a parlagfű-mentesítés a földtulajdonosok és földhasználók feladata, de az allergiások, asztmások életminőségének javítása érdekében a kormány ebben az évben is kiemelt figyelmet fordít a prevencióra, az egészségmegőrzésre.

A parlagfű elleni állami szerepvállalás fő iránya a hatósági munka mellett a megelőzést elősegítő kommunikáció, az érintett társadalmi szervezetekkel, civilekkel való együttműködés. Kiemelten fontosnak nevezték, hogy minél többen felismerjék az allergén növényt, és a parlagfű elleni hatékony védekezés módszereit, ezért a kormány nagy hangsúlyt fektet a képzésekre. Ennek érdekében 2016-ban a Növényorvosi Kamara a Magyar Országos Polgárőr Szövetséggel együttműködve aktívan részt vesz a polgárőrök szakmai képzésében.

A "Polgárőrök a Parlagfűmentes Településekért" programban a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Magyar Növényorvosi Kamara is együttműködő partnerként vesz részt a parlagfű elleni küzdelemben.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×