eur:
394.69
usd:
365.27
bux:
65518.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Erős lehűlés, jön a fagy!

Éjszaka túlnyomóan derült lesz az ég, mérsékelt a légmozgás, emiatt hajnalra erős lehűlés várható, helyenként talajmenti fagy, a fagyzugos helyeken gyenge fagy valószínű.

Egyre inkább anticiklon alakítja térségünk időjárását, nyugat felől szárazabb, kissé enyhébb léghullámok érkeznek fölénk.

Többnyire anticiklon hatása érvényesül a következő napok időjárásában, ezért folytatódik az alapvetően napos, gomoly- és fátyolfelhőkkel tarkított, az ország nagy részén száraz időjárás, ami kedvez a betakarítási folyamatoknak, és a szőlő érésének is. Szombatról vasárnapra virradó éjszaka van a legnagyobb esély kevés csapadékra elsősorban az ország keleti felén, amikor egy magassági hidegörvény halad el tőlünk keletre, de jelentősebb eső ekkor sem valószínű.

Hétfőn az ország nyugati részének kivételével mindenütt csapadékkal érkezett a lehűlés, főként az ország középső részén és északkeleti csücskében fordultak elő zivatarok, helyenként 15 mm-t is meghaladó mennyiség hullott. A talajnedvesség a felső 20 cm-en az ország középső és északkeleti tájain 98% körüli, szárazabb talaj főként délkeleten és északon fordul elő. Több fokkal visszaesett a hőmérséklet, hétfőn még többfelé alakult 22-24 fok körül a maximum hőmérséklet, keddtől már a legmelegebb órákban is 20 fok alatti értékeket mérhettünk. Ezzel együtt a minimumok is csökkentek, csütörtök reggelre a felszínhőmérséklet a Nyírség fagyzugos tájain megközelítette a 0 fokot.

A csendes, őszi időjárás a hét további részén és a jövő hét elején is folytatódik. Markáns front addig nem érinti térségünket, jellemzően északnyugati áramlással hűvös, többnyire száraz levegő áramlik fölénk. Változóan felhős időre van kilátás minden nap több órás napsütéssel, gomoly és fátyolfelhőkkel. A jövő hét elején a hajnali, reggeli órákban pára- és ködfoltok is megjelennek. Alapvetően az ország nagy részén száraz időre kell készülni, csütörtökön északkeleten várhatók kisebb záporok, szombaton az esti óráktól szintén keleten lehet esőre, záporra számítani, de jelentősebb csapadék a mostani számítások szerint sehol sem valószínű. Az alapvetően száraz időjárási körülmények között folytatódhat a napraforgó betakarítása, és a kalászosok területének előkészítése is.

A szél sem zavarja a gyommentesítési munkálatokat, a hét végéig országszerte gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, élénk északi szél csak keddtől várható. A hőmérséklet az átlag körül, vagy kevéssel az alatt alakul, napközben 20 fok körüli értékekre lehet számítani, általában északon, északkeleten lesz a hűvösebb. Éjszakánként jellemzően 4-10 fok közé hűl le a levegő, pénteken és szombaton hajnalban lehetnek talaj menti fagyok a fagyzugos helyeken. Száraz marad a levegő, napközben 40-50% között alakul a páratartalom, éjszakánként 60-80% között. Párásabb reggelekre a jövő hét elejétől lehet számítani.

Forrás: Országos Meteorológiai Intézet

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×