eur:
393.74
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Sokkoló hír minden szülőnek!

Rákkeltő anyagokat tartalmaz a háztartási por - veszélyben a gyerekek.

Káros - közöttük rákkeltő - anyagok egész sorát tartalmazza a háztartások többségében található por az Egyesült Államokban - derült ki egy szerdán közzétett tanulmányból, amelyben a szakemberek 14 szövetségi államban végzett mintegy húsz kutatás eredményeit elemezték.

A vizsgált háztartásokban vett porminta 90 százalékában találtak a kutatók tíz egészségre veszélyes anyagot, közöttük a Kaliforniában 2011-ben rákkeltőnek minősített TDCPP égésgátlót. Ez az anyag gyakran megtalálható a bútorokban, gyermekek számára készült termékekben és más háztartási cikkekben a George Washington Egyetem közegészségügyi kara által készített, az Environmental Science and Technology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint.

Számos háztartási termékben - PVC-padlóban, kozmetikumokban, testápoló és tisztítószerekben, bútorokban és építőanyagokban - meglévő 45 olyan molekulát találtak a mintákban, amelyek egészségkárosítóak lehetnek.

A műanyagok rugalmasságát növelő DEPH ftálsav is gyakran jelen volt a mintákban. A ftálsavak kozmetikumokban, festékekben, ruhaanyagokban és játékokban találhatók meg. Egészségügyi problémák egész sorát - például gyermekeknél az intelligenciahányados csökkenését és légzési nehézségeket - hozzák kapcsolatba ezekkel a vegyületekkel.

A következő leggyakoribb kemikáliák a porban a fenol nevű aromás vegyületek és az égésgátlók. Találtak továbbá a textilek, pizzásdobozok és mobiltelefonok gyártásához használt perfluor vegyületeket is. Ezek immunrendszeri, emésztőrendszeri problémákat okozhatnak, illetve zavarhatják a belső elválasztású mirigyek működését.

"A kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy az emberek - mindenekelőtt a gyermekek - naponta találkoznak a porban megtalálható olyan vegyületekkel, amelyek komoly egészségi problémát okozhatnak" - mutatott rá Ami Zota, a Washington Egyetem környezeti tudományokkal foglalkozó tanársegéde, a tanulmány egyik társszerzője.

Ezek az apró részecskék belélegzéssel vagy a bőrön keresztül kerülhetnek a szervezetbe. A tudósok szerint a leginkább veszélyeztetettek a padlón játszó kisgyermekek.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×