eur:
394.04
usd:
364.79
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Milyen hidegen igyuk a sört?

Immár hivatalos: Megint itt a kánikula, másodfokú riasztást adtak ki az ország egész területére. A Sörszövetség arra számít, hogy a meleg és a foci-Eb hatására meglódul a sörfogyasztás. A mennyiség mellett a minőségre is oda kell figyelni, ezért nem mindegy, hogy miként tároljuk, és milyen hőmérsékleten fogyasztjuk kedvenc söreinket. Ebben segít a Sörszövetség sörmérsékleti kisokosa.

A tavaly nyári hőség nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 4 százalékkal bővült a hazai sörpiac, ami azt jelenti, hogy több mint 6 millió hektoliter sör fogyott itthon – közölte a Magyar Sörgyártók Szövetsége.

Idén a kiemelt sportesemények hatására akár további 2-3 százalékkal nőhet a piac. A legfontosabb tényező azonban a jó idő. Egy-egy meleg nyári hónap havi szinten kétszámjegyű növekedést hozhat a sörfogyasztásban. A melegben azonban különös figyelmet igényel a sör tárolása és „tálalása” - figyelmeztet a szövetség.

„Aki igazán élvezni szeretné kedvenc söreit, annak érdemes odafigyelnie arra, hogy a különböző sörfajtákat más-más hőmérsékleten kell fogyasztani” – mondta Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.

Minél hidegebben iszunk ugyanis valamit, annál kevésbé érezhetők benne az édes és keserű ízek, melyek a melegedés során egyre jobban felerősödnek. „Az egyes sörfajtáknak viszonylag jól behatárolható az ajánlott fogyasztási hőmérséklete, mely típusoktól függően jellemzően 4 és 15 Celsius fok közé esik,” – mondta Vásárhelyi István a 'Sör mi több' sörgasztronómusa.

  • A szomjoltó lágersöröket 6-7⁰C-on érdemes fogyasztani, ahol a kellemes kesernyésség és a frissítő buborékok meghatározóak.
  • 7-9⁰C-on jöhetnek a szintén frissítő, de már gazdagabb illatanyagokkal, ízekkel bíró sörök, mint például a búzasör vagy a pilseni típusú sörök.
  • 8-10⁰C-on ismerkedhetünk meg legjobban az angol világos és félbarna könnyű sörök az Ale-ek, Bitter-ek erényeivel. Szintén ezen a hőmérsékleten élvezhetjük leginkább a sötét láger- és búzasörök, a Schwarzbier-ek, a könnyed IPA-k és a belga Blonde Ale-ek ízét.
  • Feljebb lépve, 10-12⁰C-on érdemes fogyasztani a vörös ale, világos és barna baksöröket, a dupla IPA-kat.
  • 12-15⁰C-on érvényesülnek a trappista csúcssörök, a Russian Imperial Stoutok vagy az erősebb ale-ek.

Söreinket tároljuk hűvös helyen, fénytől védve. A könnyű, frissítő söröket érdemes hűtőben a kívánt hőmérsékletre hűteni és úgy fogyasztani, a tartalmasabb darabokat azonban tanácsosabb pincében 10-15 fokon tárolni, mert sok közöttük a palackban tovább érik, gazdagodik, nemesedik. Szervírozni érdemes egy kicsit hidegebben, hogy a fogyasztás közben legyen csúcsformában, így a nagy formátumú daraboknál végig élvezhetjük a sör teljes illat- és íz-skáláját.

Nagy hőségben válasszuk az alacsonyabb alkoholtartalmú és a frissítő söröket, a kellemes – akár ízesített – lágereket, a citrusos búzasöröket, vagy a gyümölcsös illatú ale-eket, de mindenekelőtt továbbra is figyeljünk a mértékletességre – tanácsolja a Magyar Sörgyártók Szövetsége.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×