Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem tesz jót a sportolónak meccs előtt az okostelefon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem feltétlenül tesz jót a sportolónak, ha verseny közben vagy mérkőzés előtt értesül arról, hogyan reagálnak a szurkolók korábban elért eredményeire - mondta az InfoRádió által megkérdezett sportpszichológus. Boda-Ujlaky Judit, a Testnevelési Egyetem pszichológiai és sportpszichológia tanszékének adjunktusa abból az alkalomból beszélt erről az InfoRádiónak, hogy a magyar válogatott szombaton játszik ismét mérkőzést, ezúttal Izland ellen.

Egyénfüggő, hogy kinek tesz jót, és kinek nem a sportolók közül, ha verseny közben értesül eddigi eredményeinek itthoni visszhangjáról – mondta az InfoRádiónak a Testnevelési Egyetem pszichológiai és sportpszichológiai tanszékének adjunktusa. Boda-Ujlaky Judit szerint mégis érdemes megszűrni ezeket a híreket, mert a kritikák mellett a pozitív megjegyzések sem mindig tesznek jó versenyhelyzetben.

„A pszichológia mindenképpen egyénközpontú megközelítést alkalmaz és nagyon egyénfüggő, hogy kinek tesz jót a visszhang. De azért általános összefüggéseket elmondhatunk. Két szempontból érdemes megszűrni az ilyen híreket. Az egyik az, hogy elég vegyes a felhozatal a médiában. Hiába teljesít jól a versenyző, attól még szidhatják és rosszakat is mondhatnak róla. Az interneten megjelenő vélemények nem reális visszajelzések, sem a teljesítményről, sem az egyén személyiségéről” - mondta Boda-Ujlaky Judit.

Hozzátette: amíg valakinek nincsen sikere, addig nem fél a kudarctól.

„A kudarc megbénítja az embert. Minél többet sztárolnak valakit, annál valószínűbb, hogy ez a sikerfélelem megjelenik a pályán mutatott teljesítményében. A gőg és elbizakodottság pedig mindig visszaüt” - hangsúlyozta a sportpszichológus.

Boda-Ujlaky Judit szerint a legjobb az, ha az edző nem zárja el teljesen a külvilágot, de nagyon megszűri azt, hogy mi jut el a sportolókhoz, még akkor is, ha ezt manapság a multimédiás eszközök használata mellett nehéz megtenni.

„Nem kell teljesen elzárni a külvilágot, de az nem árt, ha megszűrve jutnak vissza az információk. Ha az edző és a játékos között bizalmi viszony alakul ki, akkor az edző el tudja magyarázni a játékosnak, hogy milyen káros hatásai lehetnek a telefonnak” - jegyezte meg Boda-Ujlaky Judit.

Mint mondta, az a legpraktikusabb, ha jó előre meghatározzák azokat a metódusokat, amik mentén a játékosok kipihenik magukat és nem is lesz igényük arra, hogy a telefonjukkal foglalkozzanak. A szakember azt mondta, ma már a sportpszichológia része a média, köztük az interneten érkező információk kezelése.