Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Harc a gyerekkel az egészségéért

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az elhízás elleni harc évének hirdette meg 2016-ot az Összefogás a Gyermekek Egészségéért program. Magyarországon minden ötödik gyermek túlsúlyos - mondta az InfoRádióban a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének szakmai alelnöke. Muzsai Géza hozzátette: ezzel az európai statisztika élén állunk.

"Sajnos egyre nagyobb a túlsúlyos gyerekek aránya Magyarországon. Az alsó tagozaton kifejezetten számottevő, a megfigyeléseim szerint elsősorban a lányok körében." - hangsúlyozta a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének szakmai alelnöke.

Muzsai Géza hozzátette: "rendkívül fontos a prevenció, mert azzal a későbbi életkorban, a harmincas-negyvenes években jelentkező, elsősorban szív-, érrendszeri betegségeket lehet megelőzni."

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének szakmai alelnöke kiemelte a leghatékonyabb a megelőzés gyermekkorban, amikor még bizonyos kóros elváltozások nem alakultak ki.

Az ajánlott étrendről Muzsai Géza azt mondta, megfelelő mennyiségű zöldséget, fehér húsokat: csirke- és pulykamellet, halat kell fogyasztani. A túl nagy adagok fogyasztása káros lehet, mérsékelni kell a szénhidrátok, a sült krumpli, a chips és a sütemények bevitelét.

A testmozgásról a szakember elmondta: "nagyon fontos, hogy bevezették a mindennapos testnevelést, ezzel lehet eredményeket elérni, de csak hosszútávon. Fontos, hogy a gyerekeinket rászoktassuk a rendszeres testmozgásra, mert akkor az később életformájukká válik.

Hozzátette: "nem helyes a testnevelés osztályzása, az a cél, hogy a gyerek szeressen részt venni a testnevelésórán, mert ezzel életmódot adunk, amelyben élvezi a testmozgást. A hozzáállást lehetne osztályozni."

Muzsai Géza hangsúlyozta, hogy az egészséges táplálkozáshoz is gyerekkorban kell hozzászoktatni a kicsiket, ha azokat az ételeket tartják finomnak, felnőttkorukban is azokat fogják fogyasztani, ezzel pedig súlyos betegségeket lehet megelőzni.

Egy túlsúlyos gyerek esetében eleinte az kell hogy cél legyen, hogy a következő hónapokban ne gyarapodjon tovább a súlya. A növekedés során a testsúlya akár a normális tartományba is kerülhet - emelte ki a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének szakmai alelnöke.

Muzsai Géza felhívta a figyelmet arra, hogy "gyermekkorban drasztikus diétát nem szabad alkalmazni, fokozatosságra kell törekedni. A házi gyermekorvos segíthet, de azt ne várja senki, hogy egyik hónapról a másikra le lehet és szabad fogyni!"

Hanganyag: Fehér Anna Magda